• Gradovi

  Rusija počela velike manevre Istok-2018

  Rusija je počela danas najveće vojne vežbe u svojoj istoriji, u kojima učestvuje blizu 300.000 ljudi, iz svih rodova vojske, uz podršku vojnika iz Kine i Mongolije.

  NATO je osudio ove vežbe kao probu za „sukob velikih razmera“.

  Ovi ogromni manevri nazvani Istok-2018, trajaće do 17. septembra u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

  „Istok-2018 je počeo“, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane uz video koji pokazuje oklopna vozila, helikoptere i avione u pokeretu.

  Današnji dan biće posvećen rasporedjivanju trupa a sutra će se voditi vežbe protivvazdušnih borbi, dok će „glavni dogadjaj“ biti u četvrtak, navelo je ministarstvo odbrane.

  Na margini Ekonomskog foruma u Vladivostoku ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da prisustvuje manevrima Istok-2018.

  Manevri se održavaju u kontekstu stalnih tenzija sa Zapadom oko ukrajinske krize, sukoba u Siriji i brojnih optužbi o mešanju u zapadnu politiku, navodi agencija Frans pres.

  Ruska vojska smatra da je ova demonstracija sile slična manevrima Zapad-81, kada je pre 40 godina mobilisano izmedju 100.000 i 150.000 vojnika Varšavskog pakta u istočnoj Evropi, što su bile najveće vojne vežbe ikad organizovane u sovjetskoj eri.

  Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je krajem avgusta rekao da će ovi manevri ličiti na Zapad-81 ali da će „u neku ruku biti impozantniji“. On je nabrojao kontingente koji se očekuju 300.000 vojnika, 36.000 vozila, 1.000 aviona i 80 brodova.

  „Zamislite 36.000 vojnih vozila koja se istovremeno kreću, tenkovi, oklopna vozila, transporteri, pešadijska borbena vozila. I sve to naravno u uslovima koliko je moguće bliže borbenoj situaciji“, rekao je Šojgu.

  Učestvovaće celi moderni repertoar ruske vojske rakete Iskander koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, tenkovi T-80 i T-90 ili borbena vozila Su-34 i Su-35. U moru ruska flota rasporediće više fregata opremljenih raketama Kalibr, koje su korišćene u Siriji.

  S kineske strane učešće je dosta skromnije, 3.200 vojnika i tridesetak aviona i helikoptera, ali je simbolično pošto Rusija pokušava da pokaže da nije izolovana na medjunarodnoj sceni.

  „Imamo odnose poverenja (s Kinom) u političkoj, bezbednosnoj i vojnoj sferi“, rekao je Putin danas u Vladivostoku na sastanku s kineskim predsednikom Si Djinpingom koji takodje učestvuje u ekonomskom forumu u tom gradu.

  NATO je osudio manevre koji su danas počeli.

  „Ovo je u okviru tendencije koju već neko vreme primećujemo, jednu Rusiju sigurniju u sebe koja znatno povećava svoj vojni budžet i svoje vojno prisustvo“, rekao je portparol Alijanse Dilan Vajt.

  Manevrima na Dalekom Istoku prethodile su vojne vežbe u Sredozemlju u kojima je učestvovalo više od 25 brodova i trdesetak aviona, u kontekstu jačanja ruskog prisustva kod Sirije, gde ona vojno interveniše od 2015.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com