• Hronika

  Rusija podigla avijaciju: Su-25 patroliraju Kerčkim moreuzom nakon morske agresije SAD satelita Ukrajine protiv Rusije

  Kerčki moreuz, koji povezuje Crno i Azovsko more, u nedelju je zatvoren za prolaz civilnih brodova, izjavio je za Sputnjik generalni direktor kompanije „Krimske morske luke“ Aleksej Volkov.

  Odluka je doneta iz bezbednosnih razloga.

  Na snimcima koje je objavila televizija „Zvezda“ vidi se teretni brod koji je blokirao kretanje civilnih brodova kroz Kerčki moreuz zbog ulaska tri ukrajinska vojna broda u teritorijalne vode Rusije.

  Brodovi ukrajinske ratne mornarice kreću se najvećom brzinom u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana, saopštila je za Sputnjik pres-služba FSB.

  „Danas u 11.30 pogranična služba Federalne službe bezbednosti Rusije registrovala je kretanje dva oklopna artiljerijska broda klase ’Gjurza‘ iz luke Berdjansk. U ovom trenutku oni se najvećom brzinom kreću u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana. Pogranična služba FSB Rusije preduzima sve neophodne mere kako bi presekla ove provokacije“, saopštila je FSB.

  Ukrajina, koja donosi opasne i neodgovorne odluke u Kerčkom moreuzu, trebalo bi da razmisli o posledicama svojih postupaka, ističe FSB.

  Poslanik Državne dume Rusije Dmitrij Belik izjavio je za Sputnjik da su ukrajinski brodovi izvršili čin morske agresije protiv Rusije i prekršili međunarodni pomorski zakon. Prema njegovim rečima, Kijev pokušava da testira gotovost ruske mornarice na vojni sukob.

  Ranije je pres-služba krimske pogranične uprave FSB saopštila da su tri broda ukrajinske mornarice presekla državnu granicu Rusije, ušla u privremeno zatvorene vode teritorijalnog mora Rusije i kreću se iz Crnog mora prema Kerčkom moreuzu.

  Ruska avijacija podigla je avione Su-25 kako bi patrolirali Kerčkim moeruzom zbog aktivnosti ukrajinske mornarice, saopštavaju ruski mediji.

  Prethodno je saopšteno da su brodovi ukrajinske ratne mornarice krenuli u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana.

  To je za Sputnjik saopštila pres-služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

  Dodaje se i da FSB preduzima sve neophodne mere kako bi sprečila bilo kakva neprijateljska dejstva i provokacije.

  Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

  Ukrajinska ratna mornarica saopštila je da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

  U saopštenju je navedeno da su brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali da zaustave malu flotu naletanjem na tegljač i naneli mu manju štetu i da je taj incident pokazao da se Rusija ponaša agresivno i nezakonito.

  Ruske agencije su, navodi Rojters, izvestile da je ruska Federalna služba bezbednosti optužila Ukrajinu da je nije unapred obavestila o plovidbi kao i da su ukrajinski brodovi izvodili opasne manevre sa ciljem da povećaju tenzije.

  Kijev je, navodi britanska agencija, negirao da nije unapred dao obaveštenje.

  Ukrajinska mornarica je saopštila da njena flota nastavlja putovanje uprkos svemu.

  Poznavaoce prilika brine agrisivna politika oslabljenog ukrajinskog predsednika Petra Porosenka za koga sve veci broj ukrajinaca shvata da je marioneta u rukama Sjedinjenih Americkih Drzava.

  Porosenko ima sve vise problema u ekonomiji Ukrajine, morao je da poveca cene gasa i pokusava vec mesecima da napadima na Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu skrene paznju sve nezadovoljnije javnosti u svojoj zemlji.

  Brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

  Incident se dogodio danas kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

  „Brodovi ruske obalske straže izveli su otvoreno agresivne akcije prema brodovima ukrajinske ratne mornarice za vreme tranzita“, navodi se u saopštenju ukrajinske strane i dodaje da je brod ruske obalske straže oštetio motor, trup, ogradu i jedan čamac za spasavanje na ukrajinskom tegljaču.

  Incident u Kerčkom moreuzu je pokušaj da se pokrene oružani konflikt sa Moskvom – ova provokacija još jedan je u nizu dokaza da je šef Ukrajine Petro Porošenko „ratoborni predsednik“, izjavio je zamenik predsednika ruske Državne dume Petar Tolstoj.

  „Ulazak ukrajinskih vojnih brodova u teritorijalne vode Ruske Federacije je bezobrazna provokacija sa pokušajem pokretanja oružanog konflikta. Kijev je to namerno učinio kako bi povećao tenzije u regionu“, rekao je on.

  Tolstoj je dodao i da dok je Porošenko na vlasti, ne treba očekivati da će Rusija uspostaviti mir sa Ukrajinom.

  Dodao je i da je ovo učinjeno kako bi Porošenko zaradio određene poene uoči predsedničkih izbora u Ukrajini, ali i upozorio da bi se ovakve stvari mogle okrenuti protiv njega samog.

  „Pijunska ukrajinska vlast ne može da razume da se zaigrala u jurnjavi za političkim poenima. Zbog sopstvenih političkih ambicija, kijevske vlasti hodaju po žiletu i rizikuju da pokrenu oružani konflikt krupnih razmera. Jedno je jasno – Rusija neće dopustiti bilo kakve provokacije na svojoj teritoriji“, zaključio je.

  Podsetimo, pres-služba krimske pogranične uprave FSB saopštila da su tri broda ukrajinske mornarice presekla državnu granicu Rusije, ušla u privremeno zatvorene vode teritorijalnog mora Rusije i kreću se iz Crnog mora prema Kerčkom moreuzu.

  Izvor: Sputnjik/Rojters/RTS/Novosti dana

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com