• BG

  Сачувајмо децу у дигиталном окружењу: Интерпол за седам година регистровао десет хиљада случајева сексуалног злостављања деце путем интернета

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије покренуло је платформу за развој информационог друштва, под слоганом „Паметно и безбедно – Smart and Safe“.

  Посебна пажња усмерена је ка безбедности најмлађих на интернету и друштвеним мрежама.

  Брз развој информатичког друштва наметнуо је обавезу едукације свих генерација, али и подизање свести о неопходности брзог, правилног и усмереног укључивања грађана, образовног система и привреде у савремене дигиталне токове.

  Неопходно је да се посебна пажња посвети најрањивијим сегментима друштва млађој популацији, женама, као и особама са инвалидитетом.

  Младима су данас информационе технологије средство дружења, учења, забаве, стварања контакта, рађања љубавних романси на друштвеним мрежама.

  Према истраживањима 90% деце школског узраста има приступ интернету, од тога 63% ученика поседује паметни телефон, 54% сопствени ИТ уређај.

  Деца се рађају окружена телефонима, рачунарима, екранима, стасавајући у дигиталном свету.

  Формирају се нове генерације дигиталних држављана, а софтвери, хардвери, роботика и интернет мењају друштво у свим сегментима.

  Дигитална трансформација је незаустављива и неопходан је њен усмерен развој.

  Нове технологије стварају неограничене могућности, али само ако их користимо на безбедан и паметан начин.

  На интернету постоји велики број оних који желе да злоупотребе нечије незнање или неискуство.

  Како би им се стало на пут отворен је контакт телефон за пријаву  дигиталног насиља и узнемиравања на интернету.

  Уколико неко угрожава вашу безбедност у онлајн окружењу, позовите 19833 и обратите се за помоћ Националном контакт центру за безбедност деце на интернету .

  Постоји могућност пријаве и на bit@mtt.gov.rs.

  Националном контакт центру за безбедност последњих 18 месеци пријављен 101 случај криминалног злостављања деце онлајн.

  Тај податак указује да је неопходна организованија и боља заштита најмлађих, а ту је поред државе, изузетно значајна и улога родитеља.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом Светског дана детета, истиче да је неопходно да деца буду посебно заштићена у дигиталном окружењу, с обзиром на бројне опасности којима су изложена.

  “Деца почињу да користе „паметне“ уређаје у најранијем узрасту, већ од 4. године живота, када још увек немају способност разумевања нити селекције садржаја са којима се сусрећу на интернету. Због тога је кључно да имају подршку и надзор одраслих приликом откривања дигиталног света“, каже Матић, наводећи да око 70 одсто деце предшколског и млађег школског узраста користи ове уређаје самостално.

  Она је изнела податак да је у Србији у последњих годину и по дана Националном контакт центру за безбедност деце на интернету годину пријављен 101 случај који се односи на криминално злостављање деце онлајн.

  Интерпол je за седам година регистровао десет хиљада случајева сексуалног злостављања деце путем интернета.

  „Поред најтежих облика злоупотреба, деца су изложена и штетним садржајима, вршњачком насиљу и другим видовима угрожавања и узнемиравања на интернету, међу којима је и прекомерна употреба.

  То, међутим, не значи да им треба уводити забране, односно ускраћивати право на позитивне потенцијале дигиталних технологија, нарочито у образовању, већ да је обавеза друштва да их едукује и усмерава ка правилној и безбедној употреби нових технологија“, рекла је Матић.

  Државни секретар је позвала грађане, а посебно родитеље, старатеље и наставнике, као и децу и младе, да се информишу и потраже савет о заштити на интернету у Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем интернет платформе  www.pametnoibezbedno.gov.rs.

  Светски дан детета обележава се 20. новембра у целом свету на иницијативу Генералне скупштине Уједињених нација од 1954. године. Циљ је да промовише добробит деце, да се упозори на обавезе које друштво има према деци и поштовању њихових права, као и да се скрене пажња на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

  Драгана Костић

  Фото: Љ.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com