• Novosti online

  SAD i Izrael izašli iz UNESKA zbog pristrasnosti

  Sjedinjene Američke Države i Izrael zvanično su izašli iz Agencije UN za obrazovanje, nauku u kulturu (UNESKO) u ponoć, nakon procesa pokrenutog pre godinu dana zbog zabrinutosti da je ta organizacije pristrasna protiv Izraela.

  Njihovo povlačenje, iako uglavnom proceduralno, predstavlja novi udarac za UNESKO čiji su koosnivač posle Drugog svetskog rata bile SAD, a cilj je bio da se neguje mir.

  Vlada američkog predsednika Donalda Trampa najavila je povlačenje u oktobru prošle godine, a posle toga se i premijer Izraela Benjamin Netanjahu odlučio na taj potez.

  Agencija čije je sedište u Parizu kritikovana je zbog osude izraelske okupacije istočnog Jerusalima i što je drevna jevrejska mesta označila palestinskim nasledjem te učlanila Palestinu kao punopravnog člana 2011. godine.

  SAD zahtevaju „fundamentalnu reformu“ u agenciji, najpoznatijoj po svom programu Svetske baštine radi zaštite kulturnih mesta i tradicija.

  UNESKO takodje deluje na poboljšanju obrazovanja devojčica, promovisanju razumenja užasa holokausta i odbrani slobode medija.

  Povlačenja neće umnogome uticati finansijski na UNESKO jer se agencija suočava s tim s problemom od 2011. godine, kada su i Izrael i SAD prestali da isplaćuju svoje obaveze nakon što je izglasano da Palestina postane zemlja članica.

  Od tada su SAD, koje su obezbedjivale 22 procenta budžeta agencije, nagomilale oko 600 miliona dolara duga, što je bio jedan od razloga za Trampovu odluku o povlačenju, a Izrael duguje oko 10 miliona dolara.

  Direktorka UNESKA Odri Azulej je preuzela tu funkciju odmah nakon Trampove najave izlaska.

  Zvaničnici kažu da mnogi razlozi koji su navedeni za povlačenje SAD više ne važe i da su od tada o svih 12 dokumenata o Bliskom istoku Izrael i arapske zemlje članice bile saglasne.

  Zato je izraelski ambasador u UNESKU za atmosferu u aprilu rekao da je „kao venčanje“, kada je potpisana kompromisna rezolucija o „Okupiranoj Palestini“ i diplomate u agenciji je hvalile kao moguć preokret u dugotrajnim izraelsko-arapskim napetostima.

  Medjutim sve to nije bilo dovoljno da ohrabri Izrael i SAD da ponovo razmotre odluku o izlasku.

  Izraelski mediji podsećaju da se Izrael pridružio UNESKU septembra 1949. i da je šest mesta u Izraelu na listi Svetske baštine, te da će ostati na toj listi.

  SAD su već jednom izašle iz UNESKA, 1984, izmedju ostalog zbog navodnog promovisanja interesa SSSR-a i ponovo ušle 2003. godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com