• Gradovi

  Саопштење за јавност Радија „016“: Лесковац годинама крши медијске законе

  Овим саопштењем Радио „016“ жели да упозна јавност Лесковца о незаконитим радњама градске управе, односно Одељења за друштвене делатности и локални развој, у вези са реализацијом јавног Конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Лесковца у 2018. години.

  Одељење за друштвене делатности и локални развој је супротно Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, који је на основу члана 28. став 1. Закона о јавном информисању и медијима донео Министар културе 2016. године, а који је и даље на снази, донело Решење о именовању комисије за избор Пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који ће бити суфинансирани средствима из буџета града Лесковца у 2018. години.

  Трочлана комисија коју је именовало одељење за друштвене делатности и локални развој, и на основу тога донело Решење, никако није могла да ради у том саставу, што значи да су и ове године 20 милиона динара пореских обвезника незаконито подељена медијима у Лесковцу.

  Наиме, по члану 21. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, цитирамо, „већина чланова комисије именује се на предлог новинарских и медијских удружења, уколико такав предлог постоји“, што у овом случају значи, када је комисија бројала три члана, два су морала бити именована на основу предлога горе наведених удружења.

  Иако су Одељењу за друштвене делатности и локални развој упућени званични предлози од чак седам различитих новинарских и медијских удружења у Србији, они то нису испоштовали и уместо два члана Комисије, изабрали су само једног и то господина Будимира Ничића са Косова (из Чаглавице). Друга два члана комисије, Нинослав Радичевић из Власотинца и Срђан Цонић из Лесковца, су сами себе предложили као „независне стручњаке за медије или медијске раднике“, како стоји у Правилнику, на шта су имали право, али је само један од њих могао бити именован у трочланој комисији.

  У вези са овом злоупотребом и свесним кршењем Закона, у више наврата смо се обраћали Одељењу за друштвене делатности и локални развој и тражили од њих по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, објашњења у вези са поступком предлагања и доношења решења о именовању чланова комисије и добијали увек опширне, али не и конкретне одговоре. Наравно, разлог је свесно кршење Закона за које би неко, да живимо у правној држави, морао и да одговара.

  Подсећамо јавност да је све одлуке и сва документа у вези са овим Конкурсом, па и Решење о именовању комисије потписао лично, шеф оделења господин Бојан Тојага.

  Позивамо га овом приликом, када год жели и где год жели, на јавно сучељавање аргумената у вези са овим противзаконитим поступком именовања чланова Комисије, па нека јавност Лесковца сама закључи да ли је било кршења Закона или не.

  И још нешто. Већ 4 године (2015.-2018.) за редом Срђан Цонић, дописник РТС-а из Лесковца, се именује за члана и 3 пута за председника комисије за избор пројеката у области јавног информисања који се суфинансирају средствима из буџета града Лесковца, а Управни суд у Београду поништава решења тих комисија због разних неправилности у раду и 2015. и 2016. године.

  Напомињемо само да је и за 2017. годину покренут судски поступак, а није ни ова 2018. година, могла да прође без кршења Правилника и Закона.

  А за ове 4 године, медијима је по одлуци тих комисија и решења Одељења за друштвене делатности и локални развој подељено чак 60 милиона динара.

  Чиме је то Срђан Цонић „задужио“ Градску управу и Одељење за друштвене делатности и локални развој осим што је олакшао буџет Лесковца за око 150.000,00 РСД, колико су до сада износили само судски трошкови за изгубљене судске спорове.

  За Радио „016“

  Југослав Томић, директор

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com