• Novosti online

  Šarčević: Zbrinućemo tehnološke viškove

  BEOGRAD – Još uvek nema preciznih podataka o broju tehnoloških viškova u prosveti, a prema grubim procenama u Srbiji ih je oko 6.000, a u Beogradu 3.000, izjavio je danas ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević, istakavši da će pokušati sve te ljude da zbrine.

  Šarčević je u intervjuu dnevnom listu „Danas“ kazao da sindikati imaju loša iskustva sa pojedinim direktorima koji su, kako je rekao, prikrivali slobodna radna mesta i nisu hteli da preuzmu tehnološke viškove.

  „U toku ove nedelje doradićemo uputstvo koje ćemo proslediti direktorima škola, a sve pojedinačne probleme rešavaćemo ad hok“, rekao je on.

  Ukazujući da je obećao javnost u radu, Šarčević je naveo da sindikati imaju pravo da znaju koliko je u školi viškova, koliko slobodnih radnih mesta, a tamo gde primete da se manipuliše dužni su to da prijave, a on će preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

  Odgovarajući na pitanje o povlačenju stručnog upustva o formiranju odeljenja, jer sindikati tvrde da bi njegova primena izazvala haos po školama, te da bi postojeća odeljenja morala da se rasformiraju i formiraju nova i da bi se povećao broj viškova, on je kazao da je reč o dva dokumenta.

  Jedan, kako je istakao, govori o tome kako da se formula primeni na prvi i peti razred, a drugo je poslato kasnije i odnosi se na odeljenja od drugog do četvrtog i od šestog do osmog razreda.

  Sagledali smo efekte primene ovog drugog upustva i uočili da to ne značajno uticalo na uštede, ali bi s druge strane imali loše pedagoške efekte, dodao je on.

  Kako je objasnio, zbog će se gledati da se to upustvo ne primenjuje, jer bi u suprotnom stvorilo novu armiju tehnoloških viškova.

  „Videćemo da li će se ono primenjivati iduće školske godine sukcesivno u drugom i šestom razredu ili ćemo možda smisliti nešto novo“, rekao je Šarčvić.

  Naveo je i da je preuzeo kasu Ministarstva prosvete sa izvesnim minusom, što, kaže, nije krivica prethodnog ministra, ali je istakao da racionalizacija nije urađena.

  Foto Tanjug/ D.Kujundžić

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com