• BG

  Sindikat novinara Srbije: Solidarno do slobodnog novinarstva

  Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Srbije izdaje

  P R O G L A S: Solidarno do slobodnog novinarstva

  Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve novinare i medijske radnike da se organizuju  u sindikate i zajedno zaštite svoja radna i profesionalna prava na način kako to čine naše kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

  SINOS ukazuje da je Srbija među poslednjim zemljama  u Evropi u kojoj poslodavci, uz podršku države, opstruišu uspostavljanje dijaloga u medijskoj delatnosti:

  1.Poslodavci u medijima, svejedno da li su bliži vlastima ili opoziciji, ne žele da osnuju svoju organizaciju  i na taj način  blokiraju uspostavljanje dijaloga.

  2.Zabranjuju osnivanje sindikalnih organizacija pod pretnjom otkaza ili uz obrazloženje da im sindikati nisu potrebni  jer oni, poslodavci, najbolje razumeju i rešavaju probleme zposlenih.

  3.Država nije omogućila  ambijent za početak razgovora predstavnika zaposlenih i poslodavaca u medijskom sektoru.

  4.Većina novinarskih  udruženja i asocijacija,  ali i međunarodne organizacije u Srbiji, nisu na jasan i nedvosmislen način podržale napore sindikalnih aktivista za pokretanje socijalno-ekonomskog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi štitio sve zaposlene.

  Rad u nesigurnim (prekarnim) uslovima za male plate, sa lako raskidivim ugovorima (ili bez njih) podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo. Umesto javnog, novinari su prisiljeni da štite interese vlasnika.

  SINOS apeluje na sve kolege da se u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama samoorganizuju , zaštite svoja radna prava i sačuvaju dostojanstvo profesije.

  Za Izvršni odbor SINOS

  Dragana Čabarkapa, predsednica

  U Beogradu 2.maj. 2019.

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com