• BG

  Sindikati: Ne želimo prazna obećanja već bolji položaj radnika u Srbiji

  Predstavnici Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije poručili su danas, sa protesta u centru Beograda povodom 1. maja Medjunarodnog praznika rada, da ne žele prazna obećanja već poboljšanje položaja radnika u Srbiji.

  Skup pod nazivom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“ počeo je u podne na Trgu Nikole Pašića, gde su čelnici sindikata održali govore, a potom se krenulo u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije.

  Skupu na Trgu Nikole Pašića, a potom i protestnoj šetnji do Vlade Srbije je prisustvovao ministar za rad Zoran Djordjević, kojeg su pojedini radnici i predstavnici organizacije „Levi samit Srbije“ izviždali i dobacivali mu: „Kolika ti je plata Djordjeviću“, „Lopove, lopove“, „Pelene, pelene“…

  Portal radija Slobodna Evropa objavio je da su dve osobe tokom protestne šetnje privedene, zbog verbalnog napada na ministra. Oni su, inače, tokom šetnje prilazili ministru i dobacivali mu.

  Pored Djordjevića protestu je prisustvovao i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

  Osim predstavnika sindikata, u koloni su nošene i zastave Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, LGBT organizacija i Nove komunističke partije Jugoslavije.

  Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je okupljenima da se i posle 132 godine od protesta u Čikagu u Srbiji ljudi i dalje bore za osmočasovno radno vreme, plaćanje prekovremenog rada i bolje uslove rada.

  On je kazao da su primanja daleko niža od onih u zemljama u Evropi, da firme u Srbiji svake godine beleže rast i sve veći profit ali da radnici koji su tome doprineli ne vide deo tog novca.

  „Moramo se boriti za bolje uslove, veće plate da mladi mogu da ostaju u Srbiji. U poslednjih deset godina 300.000 mladih je napustilo ovu zemlju. Od devedesetih godina otišlo je preko milion jer nisu imali gde da rade ili nisu bili dovoljno plaćeni“, rekao je Orbović.

  On se osvrnuo i na smanjenje penzija i negodovao što još nisu ukinuti kazneni poeni za prevremeni odlazak u penziju, ističući da je neophodna promena Zakona o penzijskom osiguranju.

  Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da je Srbiji potrebno deset godina stalnog rasta od četiri do šest odsto da bi dostigli nivo plata neophodan za normalan i dostojanstven život.

  Govoreći o najavama predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da će biti povećanje plata i penzija, rekao da ona nije rekla za koliko i ocenio da je to „onaj manir budite dobri pa ćemo vam dati“.

  On je kazao da ne žele lažna obećanja već dostojanstven rad od kog se može živeti i da Srbija bude zemlja demokratije i vladavine prava.

  „Nećemo obećanja, hoćemo dokaze i argumente kroz dijalog i dogovor. Nećemo više da gubimo“, rekao je Stojiljković i dodao da je „narod besan“, da se „budni“ i da „ničija nije gorela do zore“.

  Sindikalci su danas zatražili kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

  Skup se završio oko 14 časova ispred zgrade Vlade Srbije do koje su učesnici skupa došli uz pratnju ministra, koji je bio na čelu kolone i zvuke pesme „Pada Vlada“.

  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ove godine nije učestvovao u organizovaciji protesta, niti je članove i simpatizere pozivao da učestvuju u, kako su naveli, protestu „reprezentativnih, prodržavnih sindikata“. Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije takodje se nisu pridružili današnjem skupu.

  MUP: Privedene dve osobe na protestu i posle razgovora puštene kući

  Policija je danas privela dve osobe zbog remećenja javnog reda i mira na skupu sindikata u Beogradu i oni su odmah posle obavljenog razgovora pušteni kući, rečeno je agenciji Beta u MUP-u.

  Protiv jedne osobe, po nalogu sudije za prekršaje, biće podneta prekršajna prijava zbog paljenja pirotehničkih sredstava, dok će protiv obojice biti podneta prekršajna prijava zbog sumnje da su prekršili član 9 Zakona o javnom redu i miru.

  Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je ranije danas da su jedan njihov aktivista i jedan aktivista „Čuvara vatre“, Miloš Injac i Marko Radosavljević, privedeni na prvomajskom protestu sindikata zbog „verbalnog napada“ na ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića, koji je prisustvovao protestu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com