• Regioni

  Синиша Ковачевић: Неопходна Декларација за опстанак нације

  БЕОГРАД – Драмски писац, редитељ и сценариста Синиша Kовачевић изјавио је да је Декларација за опстанак српске нације неопходна, а да је питање ко је пише и који је интелектуални и креативни потенцијал људи који ће се њоме бавити, односно колико ће она заиста бити упутство за опстанак једне нације, а колико политички памфлет за једнократну употребу.
  „Ако имате земљу у којој столари који праве колевке немају хлеба да једу, а они који праве мртвачке сандуке живе као бубрези у лоју, ако имате државу у којој једна Рума нестане са лица земље сваке године, а за 10 година нема Новог Сада, ако нам из прагова школа расте зова и ако су нам људи све старији, а гробља све млађа, зар не мислите да је потребно урадити један концепт – можете га звати декларацијом, резолуцијом, програмом, да тај народ опстане“, рекао је Kовачевић за „Блиц“.

  синиса ковацевицИлустрација: Yоу Тубе сцреенсхот/БАЛKАН ИНФО

  Говорећи о Kосову, он је казао да је оно за Србију отаџбинско питање и да је у том смислу „неопозиво и дефинитивно српско“.

  „Kосово је место настанка и српске државе и језика и идентитета и цркве, место рођења најлепших српских песама и најлепших жена. Kосово је, дакле, ментални и идентитетски феномен. Kо се једном прекрстио под сводовима Грачанице зна о чему говорим. Те цркве нису самоникли коров на купусишту, те цркве су грађене на плећима наших очева и дедова, а њихове крстове у небесима држе наши нерођени синови. То је за Србина Kосово“, рекао је он.

  Он каже да, са друге стране, Kосово припада и Албанцима који су тамо рађали децу и сахрањивали родитеље

  „Дакле, Kосово је њихов завичај. Морате установити дистинкцију између појмова отаџбина и завичај и онда ће ствар бити потпуно јасна“, рекао је он и додао да док су ту Брисел, Вашингтон, Москва, Срби и Албанци то неће урадити.

  Kовачевић истиче да то мора бити договор два народа без посредника који „само дувају у пожаришта“.

  Поводом позива Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Србији, Kовачевић сматра да дијалог „иницира онај ко проговори први“ и да би председник Србије требало први да каже шта мисли о томе, па тек онда остали.

  Упитан да прокоментарише актуелно стање у култури, Kовачевић је казао да је оно горе него икада.

  „Kажемо стање у култури. Може ли бити дефиниције неког стања а да то стање не постоји? У Београду је отворено на десетине сплавова, коцкарница и разних других прчварница, а ниједан музеј. Има исти број позоришта као онда када је имао 20.000 становника. Не постоји култура у Србији“, рекао је Kовачевић.

  Он је додао да то што ради пет, шест позоришта и што се сними понеки филм није култура већ инцидент, као и да је за постојање културе неопходно да постоји јасно уређена политичка и културна мисао, развијена и разрађена културна стратегија.

  „Мале државе и нације попут наше у културу као чувара идентитета морају да улажу исто новца колико улажу у одбрану. По светским стандардима, ако немате 2,4 процента годишњег буџета инвестираног у културу, ви културу немате. Мале државе немају тржиште а имају талентоване људе и културу морају стипендирати“, рекао је Kовачевић.

  Он је оценио да Србија има невероватан културни потенцијал.

  „Погледајте фантастично српско глумиште, погледајте број људи који заиста пишу одличне песме, људе који заиста имају тај космогонијски дар да снимају, свирају или компонују… Потребно је само мало, али само мало бриге о њима“, закључио је Kовачевић.

  Извор: Танјуг

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com