• BG

  Sinod SPC crnogorskim vlastima: Povucite zakon kojim nasilno oduzimate naše crkve

   

   

  Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvao je danas vlasti u Crnoj Gori da povuku iz procedure Predlog zakona o slobodi veroispovjesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se želi, kako je naveo, nasilno oduzimanje njenih crkava i manastira i da se pripremi novi u skladu sa standardima savremenih demokratskih država.

  „Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, u vezi sa najavljenim usvajanjem predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, Sveti Arhijerejski Sinod SPC ovim putem upućuje podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu eparhijâ: crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke, da obodreni silom Duha Svetoga i molitvenim zastupništvom svetih iz roda našega, nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori“, saopštio je Sinod SPC.

  Navodeći da je to već rečeno u zvaničnom saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora, Sinod je naveo da i sada ponavlja da je SPC protiv predloga zakona kojim „predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija SPC nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotudjivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti“.

  „Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog zakona“, Sinod je apelovao na poslanike u Skupštini Crne Gore da „poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog“.

  „U isto vreme, podržavamo inicijativu koju je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije uputio Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi Zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC“, saopštio je Sinod SPC.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com