• Novosti online

  SINOS I PROUNS: UNS I NUNS DA PREKINU BRIGU ZA TAJKUNE I POSVETE SE PRAVIMA NOVINARA

  mediji

  Izbor Gorana Pekovića za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) sada jasno pokazuje  zašto Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije nisu predložili svoje kandidate za člana REM-a.

  Sindikat novinara Srbije i Društvo novinara Vojvodine su zajedenički predložili dva vrhunska kandidata, doktore nauka, iskusne novinare i naučne radnike.

  Učinili smo sve što je u našoj moći da se katastrofalan sastav REM-a promeni, ali očigledno nisu analizirane biografije i kvalitet kandidata, već njihova podobnost.

  UNS i NUNS su izbegavanjem da kandiduju svoje predstavnike prećutno omogućili izbor Pekovića.

  To nisu mogli da urade otvoreno, kao što su radili 2014. godine kada su delegirali svog predstavnika za pomoćnika ministra i državnog sekretara i podržali katastrofalne medijske zakone, sada su svoj režimski karakter pokazali ćutanjem i izbegavanjem predlaganja kandidata.

  Kako će svom članstvu UNS i NUNS ovo objasniti?

  Da li UNS i NUNS nisu imali kandidata koji ispunjava kriterijume da bude kandidat za savet REM-a? Naravno da nije to u pitanju, već se izbegavanjem predlaganja kandidata otvarao put Goranu Pekoviću.

  Osim režimskog karaktera, UNS je danas potvrdio i privrženost tajkunima.

  Pre privatizacije medija Udruženju novinara Srbije i medijskoj koaliciji je smetala pomoć iz budžeta javnim preduzećima u oblasti medija jer je, po njihovim stavovima, to narušavalo ravnopravnost tržišnih učesnika i pravo konkurencije.

  U saopštenju od 14. 10.2016. godine   “UNS takođe ističe da su pravilima o dodeli državne pomoći de minimis, koja propisuju da izdavač medija u periodu od tri godine može za projektno finansiranje dobiti najviše 23 miliona dinara, i vlasnicima medija nepravedno nametnuta finansijska ograničenja i da se propisi u ovoj oblasti moraju menjati.’’

  Mi shvatamo brigu UNS-a za medijske tajkune koji su čelnici njihovih partnerskih organizacija iz medijske koalicije, mi shvatamo i njihovu brigu i pohlepu za poslovnim prostorom u sudskim sporovima koje UNS i NUNS medjusobno vode.

  Ipak,  krajnje je vreme da UNS i NUNS počnu da vode brigu i o javnom interesu u oblasti informisanja, više od 1200 otpuštenih medijskih radnika u poslednjih 18 meseci, ugroženim radnim i profesionalnim pravima radnika koji i štrajkovima gladju moraju da se bore protiv tajkuna.

  U borbi za bolji položaj novinara UNS i NUNS uvek će imati saveznike u Sindikatu novinara Srbije i Profesionalnom udruženju novinara Srbije.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com