• BG

  Скоро 9000 пријављених за преквалификације у ИT сектору

  Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje 4Министарство државне управе и локалне самоуправе обавештава јавност да је 4. марта завршено пријављивање на курс за преквалификације у ИТ сектору.

    Пријавило се укупно 8.902  кандидата.

    Највише кандидата је између 26 и 35 година старости и има завршену средњу школу, а једну трећину чине особе женског пола

    Београд, 5. март – На јуче завршени конкурс за пријаве на курс преквалификација у ИТ сектору, пријавило се укупно 8.902  кандидата.

  Конкурс је био отворен две недеље, а организовало га је Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са ИТ заједницом. Само у првих 48 сати, пријавило се 1.260 кандидата.

    Највећи број пријављених кандидата је старости од 26 до 35 година (60 одсто), а најмањи број је старости од 46 до 62 године (свега 2 одсто). Од укупног броја пријављених, 18 одсто су старости од 18 до 25 година, а 8 одсто представника старосне групе од 36 до 45 година.

  Највећи број пријављених кандидата тренутно није у радном односу (60 одсто), док је 40 одсто кандидата који имају посао. Када је реч о стручној спреми, 44 одсто пријављених има завршену средњу школу од којих 30 одсто похађа неки студијски програм, а 27 одсто има већ завршене основне студије.

  Кандидати који имају завршен мастер представљају 17 одсто пријављених, а они који имају завршену вишу школу свега 13 одсто.

  Међу пријављенима има и оних који поседују докторат.

  Особе женског пола заступљене су са 35 одсто, док је 65 одсто кандидата мушког пола.

  Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje 3  Пројекат преквалификација биће реализован у три велика града па су учесници имали могућност да се изјасне у ком граду би похађали обуку. У Београду би обуку похађало 62 одсто кандидата, а 27 одсто у Новом Саду и 11 одсто у Нишу.

    Циљ пројекта преквалификација у ИТ сектору је повећање броја ИТ јуниора на тржишту како би се надоместили недостајући кадрови.

  Пројекат је заснован на резултатима истраживања које су заједно у јануару спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе и Инфостуд, у коме је учествовало 118 ИТ компанија.

  Прва, пилот фаза подразумева обуку за 100 одабраних кандидата, а главна фаза обуку за додатних 900 кандидата.

  Уколико пилот фаза буде оцењена успешно, друга фаза ће бити спроведена крајем године.

  Критеријум за мерење успешности је брзина запошљавања у ИТ индустрији након завршеног курса.

    Селекција кандидата вршиће се у два круга. Сви пријављени кандидати имаће прилику да учествују у првом кругу селекције који подразумева полагање онлајн теста који мери способности и потенцијал за рад у ИТ сектору.

  Кандидати ће потом бити рангирани на основу постигнутих резултата, а они највише рангирани биће позвани на други круг селекције који подразумева додатна тестирања способности и склоности која ће се одржати у Београду, Нишу и Новом Саду.

  Кандидати који не буду одабрани за учешће у пилот фази пројекта биће поново контактирани за учешће у тестирању у главној фази пројекта.

    Програм обука почиње у априлу и трајаће између два и четири месеца.

  Школе које ће вршити обуке биће познате средином марта, а критеријуми на основу којих ће бити рангиране су: искуство у неформалним и формалним обукама, методологија која осигурава могућност запослења у ИТ индустрији у предвиђеним роковима, стручност лица која ће водити обуку и адекватност инфраструктуре за одржавање обука.

    Да би учествовали у тестирању, кандидати су морали да испуне следеће критеријуме:

  •             Старост преко 18 година и завршена средња школа

  •             Да нису студирали на ИТ смеровима више од две године, или тренутно студирају на ИТ смеровима на факултетима или вишим школама

  •             Да нису запослени на програмерским позицијама, или да нису радили више од годину дана на програмерским позицијама

  •             Спремност да редовно похађају обуке у Београду, Нишу или Новом Саду.

   Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com