• Gradovi

  Smernice EU: Nema povlastica za London po izlasku iz članstva

  Lideri zemalja Evropske unije (EU) usvojili su danas u Briselu Smernice za pregovore s Velikom Britanijom o izlasku iz članstva EU, u kojima su ključne stavke da se najpre mora sklopiti sporazum o prestanku članstva Britanije, a potom pregovarati o njenim budućim odnosima „bez bilo kakvih povlastica“ s Unijom.

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je posle razgovora s britanskom premijerkom Terezom Mej, za koji je rečeno da je bio „veoma neprijatan“, izjavio da se „neko u Velikoj Britaniji izgleda zavarava“ da može izdejstvovati povlašćen položaj u budućim odnosima s EU.

  To je naglasila i nemačka kancelarka Angela Merkel, a u „ključnim načelima“ Smernica navodi se da „vodji EU žele tesne odnose s Velikom Britanijom kao budućim partnerom na temelju uravnoteženih prava i obaveza“, ali uz poštovanje celovitog jedinstvenog tržišta i slobode prometa ljudi, kapitala, usluga i robe.

  U Smernicama izričito stoji da London ne može „uzimati samo ono što mu je po volji“, a to se pre svega odnosi na stav britanske vlade da nikako ne prihvata slobodan promet ljudi, dakle i prava gradjana EU da rade i borave na Ostrvu, ako bi se sklopio sporazum o slobodnom tržištu, odnosno „slobodnom ekonomskom prostoru“, kakav postoji izmedju Švajcarske, Norveške i Islanda.

  Velika Britanija, prema stavu članica EU, mora jasno pravno definisati kakva će biti prava gradjana 27 članica EU koji sad borave u toj zemlji (Brisel traži pet godina prelaznog perioda) i platiti oko 60 milijardi evra koliko duguje zajedničkom budžetu Unije, a mora i da pronadje rešenje za pitanje granice Republike Irske, koja je članica Unije, i Severne Irske, koja je u sastavu Velike Britanije, a najavila je da želi da ostane u EU.

  Pitanje tela EU koja imaju sedište u Velikoj Britaniji takodje je važan predmet budućih pregovora, a naročito Bankarske agencije i Agencije za lekove, od čijeg delovanja Velika Britanija ubire blizu 10 milijardi evra godišnje.

  „Nečlanica Unije ne može imati ista prava i koristi kao članice EU“, pre svega kad je u pitanju sistem odlučivanja, kaže se u „ključnim načelima“ pravno-političkog okvira za buduće pregovore Unije s Londonom koji bi morali da se okončaju do kraja marta 2019. godine, s tim da se sporazum o izlasku iz članstva sklopi do oktobra 2018-e.

  Za Britaniju je od velikog značaja kakav će biti budući režim i odnosi izmedju veoma važnih finansijskih organizacija u Londonskom sitiju, jer su neke velike banke i korporacije već najavile selidbu iz Londona na kontinent, dakle u EU.

  U usvojenim Smernicama se naglašava da Velika Britanija izlaskom iz članstva EU mora ispoštovati odredbe sporazuma s Kiprom o korišćenju tamošnjih britanskih baza. Naglašava se i da „sporazum izmedju EU i Velike Britanije ne može biti primenjen i na teritoriju Gibraltara bez sporazuma o toj teritoriji izmedju Španije i Ujedinjenog Kraljevstva“, što je već ranije izazvalo veliko negodovanje kad je nagovešteno.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com