• Gradovi

  Snage u Tripoliju proglasile da je završena opsada, odbranile glavni grad Libije

  Snage povezane sa medjunarodno priznatom vladom u Libiji saopštile su danas da su povratile kontrolu nad svim tačkama ulaza u Tripoli posle oslobadjanja aerodroma i proglasile da je opsada grada od strane rivalskih trupa koja je trajala više od godinu dana završena.

  Ova objava označava još jedan poraz Libijskih arapskih oružanih snaga koje predvodi komandant Kalifa Haftar i koje drže istok zemlje. Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

  Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su povratile kontrolu nad Medjunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine.

  „U ovim istorijskim trenucima objavljujemo da su sve gradske granice Tripolija oslobodjene“, rekao je Mohamed Gnonom, portparol snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva, čije sedište je u Tripoliju.

  Od 2015. godine Libija je podeljena izmedju dve vlasti jedne na istoku, druge na zapadu zemlje. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od Vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN.

  Aerodrom u Tripoliju je zatvoren od 2014. posle teških borbi u kojima je veliki deo infrastrukture uništen. Letovi su bili premešteni na aerodrom Mitiga, ali i on je zatvaran nekoliko puta protekle godine zbog artiljerijske vatre Haftarovih snaga.

  UN su ove nedelje objavile da su se zaraćene strane u Libiji dogovorile da nastave pregovore o prekidu vatre.

  Poslednjih meseci, snage verne vladi u Tripoliju, koje podržavaju Turska, Italija i Katar, povratile su neke ključne gradove oko glavnog grada. Medjutim Haftarove snage koje podržavaju Rusija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uzvratile su napadima iz vazduha.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com