• Novosti online

  Спајање Фијата и Реноа је добра вест за Крагујевац

  Фијат у Крагујевцу није, нити ће бити угрожен уколико дође до спајања са Реноом, а Влада Србије разговара и посредује између синдиката и менаџмента фабрике како би радници у најмањој могућој мери били погођени превирањем и трансформацијом фабрике, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

  „У сталној смо комуникацији са представницима синдиката и менаџемнтом, али једно је сигурно, а то је да, уколико дође до спајања Фијата и Реноа, то је добра вест за Србију, јер ће то бити јача компанија која је најавила да неће бити затварања ниједне фабрике из спектра Фијата и Реноа.

  Пре него што је и стигао такав предлог од Фијата, разговарала сам о повећању инвестиција у фабрику у Крагујевцу. Ту постоје најконкретнији планови до сада, о којима у овом тренутку још не могу да говорим”, рекла је Брнабић.

  Одговарајући на питање Танјуга да ли ће Влада Србије одобрити одлазак радника фабрике у Крагујевцу на принудни одмор од 90 дана, о чему је менаџмент Фијата Министарству рада упутио захтев и да ли ће радницима бити исплаћен пун износ плате, премијерка одговара да су у сталној комуникацији са синдикатом, те да посредују између синдиката и менаџмента.

  Напомиње и да ће ово, у сваком случају, „бити тежа година за Фијат”, због најављене трансформације.

  „Ово ће свакако бити нешто тежа година, јер је година у којој и Фијат има своју трансформацију и спајање са Реноом, због чега су тражени ти додатни дани и гледаћемо како можемо да изађемо радницима у сусрет да би у најмањој могућој мери били погођени тим превирањем и трансформацијом фабрике, али будућност ни на који начин није угрожена”, рекла је Брнабић.

  Каже да су представници синдиката Фијата из Крагујевца на састанку са њом изразили забринутост у вези са новонасталом ситуацијом и чињеницом могућег одласка на принудни одмор од 90 дана.

  „Мислим да радници, у том случају принудног одмора, немају пуну плату, мислим да је то 65 одсто плате. Разговарамо и са синдикатима и са менаџемнтом. То је најбоље што могу да вам кажем у овом тренутку”, рекла је Брнабић.

  Иначе, уговор између Владе Србије, која у власништву има удео од око 30 одсто, и италијанског „Фијата”, истекао је прошле године.

  „Фијат Крајслер аутомобили” (ФКА) објавио је на свом сајту да би њихова понуда за спајање са Реноом прошла без затварања иједне фабрике. Могуће смањење броја радних места се не помиње.

  „Фијат” је почетком ове недеље француском произвођачу аутомобила предложио спајање. У саопштењу ФКА наводи се да би заједничка компанија годишње производила 8,7 милиона возила и да би дељењем трошкова истраживања, набавке и других активности обе стране штеделе пет милијарди евра годишње.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com