• Novosti online

  Španske sudije zatražile ostavku ministra pravde

  Španske sudije zatražile su danas ostavku ministra pravde jer je doveo u pitanje nadležnost jednog sudije koji je oslobodio pet mladih optuženih za silovanje, što je izazavalo talas nezadovoljstva u zemlji.

  Sudije su o tom slučaju navele da je reč o seksualnom zlostavljanju a ne o silovanju. Reč je o seksualnom zlostavljanju jedne devojke (18) tokom tradicionalnog letnjeg festivala San Fermin u Pamploni 2016. Snimak zlostavljene devojke je emitovan na društvenim mrežama.

  Jedan od trojice sudija u tom slučaju se izjasnio za potpuno oslobadjanje optuženih što je izazvalo talas protesta zbog „patrijarhalnog pravosudja“.

  Ministar pravde Rafael Katala izjavio je danas da mu je rečeno da je neko kažnjen zbog tog slučaja i da postoji neki problem priznajući da ne zna detalje, ni šta mu se zapravo zamera.

  Sedam udruženja sudija i tužioca saopštili su da je za ministra pravde neoprezno da iznosi komentare o sposobnosti ili nesposobnosti sudija.

  „Danas je reč o tom slučaju, ali sutra neki drugi slučaj može da se ne svidi ministru ili vladi… Zbog toga tražimo ostavku ministra pravde“, navodi se u saopštenju.

  Na internetu se pojavila i peticija za opoziv trojice sudija u tom slučaju. Peticiju je potpisalo 1,3 miliona ljudi, dok u javnosti kruže priče da bi vlada trebalo da revidira Krivični zakon kako bi se bolje definisali i razlikovali delikti seksualnog nasilja i silovanja.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com