• Analize I Kolumne

  Срби асимиловани и без права у Црној Гори, Албанији, Федерацији БиХ

  Срби асимиловани и без права у Црној Гори, Албанији, Федерацији БиХ

  Српски народ који живи у окoлних девет држава и региона, са изузетком Мађарске и Румуније, систематски је лишаван права и асимилован, наводи се у Извештају о политичким правима Срба који објављује Напредни клуб

  Током протеклих десет година српски народ који живи у оклоних девет држава и региона, са изузетком Мађарске и Румуније је систематски лишаван права и асимилован, а у Црној Гори, Албанији, Kосову – УНМИK и Федерацији БиХ оспоравање права је најотвореније, а притисци и асимилација су највећи, наводи се у десетом годишњем Извештају о политичким правима 1,8 милиона припадника српског народа који објављује Напредни клуб.

  „Број припадника српског народа континуирано опада, око 15% укупног броја на сваких десет година, асимилација је очигледна, српски народ представља једину заједницу у Европи против које у овим државама и ентитетима трају непрекидне кампање мржње и увреда”, наводи се у извештају.

  А председник Напредног клуба Чедомир Антић навео је да Србима сваке године у Црној Гори, где нису донети идентитетски закони, сваке године буде укинуто неко право.

  „ Рецимо, ћирилица у Дневнику, ћирилица у „Побједи, трају кампање мржње према њима…”, навео је он за Н1.

  Антић је изјавио да је стање тешко и у Хрватској где сваке године дође до нових систематских притисака и напада и подсетио да је у овој земљи између 25.000 и 30.000 Срба изгубило станарско право.

  „У БиХ, где су странци утицали, у сиромашној БиХ, скоро сви станови су враћени.

  У Федерацији БиХ није враћено војницима РС и ЈНА, а за то време је Република Српска вратила свима и шахитима, и јунацима рата и њиховим породицама”, рекао је он.

  У извештају Напредног клуба наводи се да је током 2017/2018. дошло до великог и свеобухватног напада на аутономију Републике Српске са циљем укидања ентитетске полиције, да траје континуирани напад на српске установе и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, те да је по Србе неповољна „Тиранска платформа” постала државна политика у Македонији.

  „Српски народ је такође једини европски народ чије припаднике на дневном нивоу нападају у Хрватској и на Kосову-УНМИK”, наводи се у извештају и додаје да и у Словенији, где је дошло до делимичног напретка у решавању случаја 20.000 избрисаних из држављанства, Срби, као највећа мањинска заједница још увек нису добили чак ни статус националне мањине.

  (Танјуг)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com