• Novosti online

  Србија на алкохол потрошила 668,2 милиона евра, ЕУ 130 милијарди

  ЛУКСЕМБУРГ – Домаћинства у Европској унији су у 2017. години на алкохол потрошила више од 130 милијарди евра, а домаћинства у Србији укупно 668,2 милиона евра, према подацима Евростата, европске статистичке службе.

  Укупна потрошња домаћинстава у ЕУ на алкохолна пића чинила је 0,9 одсто бруто домаћег производа у наведеној години, или више од 300 евра по становнику. То значи да је у укупним расходима домаћинстава на алкохол ишло 1,6 одсто расположивих прихода.

  Када је реч о Србији, укупна потрошња домаћинстава на алкохол чинила је 1,7 одсто БДП-а, док је удео тих издатака у њиховим укупним расходима у 2017. години износио 2,5 одсто, пренео је Танјуг.

  Евростат напомиње да ова рачуница није обухватила куповину алкохолних пића у ресторанима и хотелима.

  Од чланица ЕУ, по потрошњи на алкохол предњаче балтичке земље, будући да домаћинства у Естонији на алкохол троше 5,2 одсто укупних расхода, у Летонији (4,9 одсто), а у Литванији (4,0 одсто).

  За њима следе Пољска (3,5 одсто), Чешка (3,3 одсто), Мађарска (3,0 одсто) и Финска (2,8 одсто), Немачка, Аустрија и Португалија (по 1,4 одсто), а најмање троше Шпанија (0,8 одсто), Грчка и Италија (по 0,9 одсто).

  Земље чији су грађани потрошили највеће суме новца на алкохол су Немачка (23 милијарде евра), Британија (22 милијарде евра) и Француска (21 милијарда евра).

  Истовремено, према подацима Светске здравствене организација (СЗО) потрошња жестоких алкохолних пића у ЕУ је у 2017. години износила 10 литара по становнику.

  Што се тиче југоисточне Европе, по потрошњи „жестоке капљице” предњаче: Бугарска са 12 литара по становнику, Румунија је друга с количином од 10 литара, Србија и Македонија по девет литара, Грчка седам литара и Турска две литре, показују подаци СЗО.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com