• Novosti online

  Сточић „синтеза”

  Пратећи савремену светску продукцију намештаја, тешко се може наћи предмет за који ћете рећи да је баш оригиналан и да не припада оном мноштву „већ виђеног”. И поред свих покушаја да се споји неспојиво, да се комбинује шарено и праволинијско и да се удруже Луј Петнаести и Мерилин Монро, остали смо без истинских креација које ће нас изненадити и одушевити (изузев експеримената технолошке природе).

  Сточић „синтеза” је пријатно изненађење у том контексту, јер и поред примене класичних материјала и једноставних форми, делује баш оригинално.

  Жичано постоље у облику косо засечене купе пробија дрвену плочу сточића стварајући несвакидашњи комплет који се састоји од сточића са посудом за воће. Ничег сувишног, ничег компликованог, а ипак тако симпатично функционално у самој својој суштини. Постоље не пробија круг у самом центру већ мало померено у једну страну, што даје живост композицији без ризика да се поремети равнотежа. Тако добијамо ниски сточић за дневну собу са уграђеном посудом за различите намене. Овај предмет је добродошао у свим просторијама стана, а ако је површина стола заштићена пластиком може се користити и на отвореном − на покривеним терасама свакако. Лако се помера, једноставно одржава, стилом не оптерећује нити обавезује.

  На сваком столу се увек нађе много тога што треба ако не склонити оно бар груписати да не смета. У ову „посуду” можете сложити лепо крупно воће као што су, на пример, јабуке, али у њу можете заденути новине и лаку штампу, лулу и пепељару, шпил карата, две-три чаше… Да не буде разбацаних дрангулија на све стране.

  Мислим да су младе дизајнерке са овим обичним предметом положиле испит да се ипак, ту и тамо може открити нека нова идеја „под сунцем”.

  Мирослава Ђорђевић и Ксенија Јосифовић

  Београдски архитектонско-дизајнерски дуо је 2013. године основао у Београду дизајн студио „Пресек”. Две девојке дипломирале су на Универзитету у Београду унутрашњу архитектуру и баве се дизајном ентеријера и продукт дизајном. Оне су до сада реализовале запажене производе који налазе свој пут како до позитивних оцена стручне јавности тако и до купаца. Њихов циљ је да повежу традиционално и модерно и тако изађу из клишеа уобичајеног тумачења савременог дизајна. Поред домаћег, освајају и инострано тржиште (Француска, Норвешка). Излагале су на манифестацијама Дан Д − фестивал дизајна у Загребу и Скопље Дизајн вик (2014). Имају Прву награду младих балканских дизајнера (YBO) и Прву награду 100% Furniture Serbia Project у оквиру 9. Интернационалне београдске недеље дизајна (2014). Чланице су УЛУПУДС-а и Дизајн-инкубатора „Нова Искра” у Београду.

  Арх. Радмила Милосављевић

  www.dopisna-skola-ambijent.rs

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com