• Gradovi

  Stotine Jevreja i Arapa protestovale u Jerusalimu protiv izraelske okupacije

  Stotine i Jevreja i Arapa protestovale su sinoć u Jerusalimu protiv izraelske okupacije.

  To je prvi protest u čitavom nizu dogadjaja povodom 50 godina od šestodnevnog rata, koje organizuje pokret Stojimo zajedno, sastavljen od organizacija zagovornika mira i levičarskih partija.

  Izrael je u tom ratu 1967. godine osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze, kao i Golansku visoravan i Sinaj.

  U okviru mirovnog sporazuma s Egiptom, 1979. godine Izrael se povukao sa Sinaja, a iz Gaze je 2005. godine evakuisao jevrejske naseljenike i povukao vojsku, ali i dalje drži pojas pod blokadom.

  Sinoćni protest je bio uperen „protiv nastavka kontrole Izraela nad (palestinskim) teritorijama i posebno istočnim Jerusalimom, a za mirno rešenje i pravdu za oba naroda“, kako je navedeno u saopštenju pokreta, prenose izraelski mediji.

  Ranije u subotu ubijen je jedan palestinski mladić nakon što je nožem ubo dva izraelska civila i jednog graničnog policajca u starom gradu u Jerusalimu. Jedan od organizatora protesta Itamar Avneri rekao je da je taj incidet „bolno podsećanje na cenu okupacije“.

  Članica Kneseta iz levičarske partije Merec Zahava Gal-On govorila je na protestu i poručila da se sukob sa Palestincima ne može staviti u drugi plan i da napad nožem „ogoljava iluziju da je moguće lišiti čitav narod prava i suvereniteta“.

  Muhamed Abu Humas apelovao je na svakoga ko „veruje u palestinski narod da stane protiv rasističke (izraelske) vlade“.

  Vodja izraelskog levičarskog pokrera Mir sad (Šalom akšav) Avi Buskila izrazio je nadu u jedinstvo, kritikujući desničarsku Vladu Izraela u kojoj su pristalice jevrejskih naseljenika i koja navodno želi da prevlada mržnja u kojoj Jevreji mrze Arape, Jevreji poreklom iz bliskoistočnih zemalja mrze one koji su došli iz istočne Evrope, desničari mrze levičare.

  On je najavio pobedu Jevreja i Palestinaca, onih koji žive u Jeruslimu i Tel Avivu „svih nas zajedno“, kako je rekao.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com