• Gradovi

  Sutra počinje Sajam i konferencija zelene gradnje

  Sajam i konferencija zelene gradnje (Green building expo) biće održani u Beogradu od 2. do 4. novembra, a okupiće oko 50 izlagača i više od 3.000 stručnjaka iz te oblasti, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

  BEOGRAD – Sajam i konferencija zelene gradnje (Green building expo) biće održani u Beogradu od sutra do 4. novembra, a okupiće oko 50 izlagača i više od 3.000 stručnjaka iz te oblasti, najavljeno je na konferenciji za novinare.

  Posetioci će, kako se očekuje, biti u prilici da se upoznaju sa svetskim trendovima u održivoj gradnji arhitektonskim i inženjerskim održivim projektovanjem, upravljanjem zelenim investicijama, kao i segmentima energetske efikasnosti, korišcenja obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i racionalnog korišćenja vode u zelenim zgradama.

  Izvršna direktorka Organizacionog odbora Sajma i konferencije i direktorka kompanije ENERGO Marija Golubović rekla je da će tokom sajma biti predstavljeni brojni proizvodi i usluge u ovoj oblasti, a planirane su i različite stručne radionice, promocije primera dobre prakse, kao i kursevi.

  Kako je rekla, očekuje se da će sajam posetiti i učestvovati stručnjaci iz najmanje 10 zemalja i eksperti zelene gradnje i srodnih delatnosti.

  „To sve je prilika da se edukujemo, da saznamo šta se događa na tržištu i u svetu kako bi se na vreme pripremili za izlazak i pozicioniranje na tržištu jer zelena gradnja postaje sve značajnija“, istice Golubović.

  Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je ono na čemu će Grad Beograd raditi u narednom periodu je da svako planiranje koje se tiče i saobraćaja i gradnje biti bude u funkciji očuvanja životne sredine.

  „To je takozvani green building koncept, mobilnost, ekologija i korišćenje tehnologija, a sve u cilju da bi građani što kvalitetnije živeli“, istako je Folić.

  On je ukazao da se u glavnom gradu širi pešačka zona, a da je plan i da bude 100 km biciklističkih staza.

  Takođe, dodao je , izgradiće se i podzemne garaže kako bi za građane bile oslobođene pešačke zone.

  Folić je podsetio da su u Beogradu od nedavno u saobraćaju prvi električni autobusi, a plan je da se iduće godine kupi još tridesetak takvih vozila.

  On je istakao da grad podržava konferencije poput konferencija zelene gradnje i promovisanje svih koncepta zelene gradnje.

  Internacionalni marketing direktor u Američkom savetu za zelenu gradnju Džozef Krea rekao je da će posetioci moći da se upoznaju sa aktivnostima saveta i sertifikacionim programima.

  Americki savet za zelenu gradnju svetski je nosilac vodećeg sistema sertifikacije Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

  To je zeleni sertifikat koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u zaštićenoj životnoj okolini u preko 160 zemalja.

  Kako je rekao, 32.000 projekata se sertifikuje na taj način.

  Generalni sekretar italijansko-srpske privredne komore Oliver Lepori rekao je da će i ove godine na sajmu učestvovati preduzeća iz te zemlje, a da će biti i institucionalnih poseta sajmu.

  U okviru sajma u Belekspo centru biće organizovan okrugli sto o zelenom novinarstvu, 3. novembra .

  Stručnjaci ukazuju da je ovaj sistem gradnje višestruko ekonomičniji i zdraviji od klasičnog jer obezbeđuje oko 40 odsto manje korišćenja energije, 50 procenata manje vode.

  Organizator skupa je kompanija Energo u saradnji i partnerstvu sa Američkim savetom zelene gradnje uz podršku grada Beograda i brojnih ambasada u Srbiji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com