• BG

  Danas se obeležava Medjunarodni praznik rada

  Medjunarodni praznik rada Prvi maj biće obeležen u utorak širom sveta i u Srbiji, u znak sećanja na dogadjaje iz 1886. godine kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

  Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osudjeno je na smrt.

  U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

  Prošle godine prvomajski protesti održani su u brojnim gradovima sveta, a do nereda je došlo u Parizu i američkim gradovima Olimpiji i Portlandu.

  U Beogradu će sutra Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije održati protest pod sloganom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“. Dolazak na protest najavila je i grupa levičarskih organizacija Levi samit Srbije.

  Ta dva reprezentativna sindikata traže otvaranje kvalitetnijih i bezbednijih radnih mesta, zaustavljanje netransparentne raspodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije, kao i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ove godine neće organizovati proteste 1. maja, niti će članove i simpatizere pozivati da učestvuju u, kako su naveli, protestu „reprezentativnih, prodržavnih sindikata“. Taj sindikat je ocenio da nikakvog smisla nema šetnja do zgrade vlade, mahanje zastavama, duvanje u pištaljke i predavanje papira sa spiskom sindikalnih i radničkih želja portiru koji se tu bude zatekao.

  „Mi smo čvrsto uvereni da rešenje problema poniženog radništva u Srbiji leži u proaktivnim demonstracijama i štrajkovima protiv svih onih koji bezočno gaze radna prava i ljudsko dostojanstvo, uključujući i samu vlast koja u kontinuitetu već deceniju kreira radnički i socijalni pogrom u vidu niske cene rada i pretvaranja Srbije u tržište najjeftinije evropske radne snage“, navela je „Sloga“.

  U Srbiji se 1. maj obeležava i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj.

  Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je juče povodom 1. maja da je položaj radnika u Srbiji i dalje daleko od zadovoljavajućeg, jer se njihova prava krše i nisu dovoljno zaštićena.

  „Visoka nezaposlenost, rad ‘na crno’, ugroženo pravo na korišćenje godišnjih odmora i bolovanja, nedostatak socijalnog dijaloga sa predstavnicima zaposlenih, situacije u kojima se ostaje bez pravične naknade za rad ili bez doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuju da se prava radnika u Srbiji krše i da nisu dovoljno zaštićena“, naveo je Pašalić u saopštenju.

  Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, U Srbiji je u martu bilo oko 618.000 nezaposlenih.

  Beta

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com