• Gradovi

  Švajcarski list: Vučič ušao u ‘trgovinu sa EU’, priprema prihvatanje postojanja države Kosovo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič je ušao u „trgovinu sa EU“ i priprema javnost da prihvati postojanje države Kosovo, piše danas vodeći švajcarski dnevnik, ugledni „Noje ciriher cajtung“ (NZZ).

  U tekstu o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan, NZZ navodi da za ulazak u EU, Srbija mora da reguliše odnose s Kosovom jer Brisel ne želi da uvozi konflikte, te koristi članstvo kao podsticaj, i dodaje da je Vučič ušao u tu „trgovinu“ i priprema javnost da prihvati postojanje kosovske države.

  „On to čini svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju: priteže kontrolisani medijski sistem, a i brzo je zamenio rukovodstvo kosovskih Srba. Zbog njegovog autokratskog stila, EU ga samo blago kritikuje: mirovno-politički cilj opravdava sredstva. Kolo vodi Berlin koji ima veliki uticaj u Beogradu i Prištini. U Ministarstvu spoljnih poslova otvoreno izjavljuju da hoće da iskoriste vreme Vučićeve vladavine kako bi trajno rešili kosovski problem. Lako je zaključiti da su reforme demokratije i pravne države od drugorazrednog značaja“, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle) pisanje švajcarskog dnevnika.

  List podseća da je, posle Junkerove posete Beogradu, a pre današnjeg sastanka najviših balkanskih političara u Sofiji, Vučić u utorak otputovao u Berlin, gde se iza zatvorenih vrata razgovaralo o „kosovskom dilu“.

  Pred novinarima je kancelarka Nemačke Angela Merkel pokazala da je impresionirana Vučićevom reformskom voljom i ulogom koju on ima pri pomirenju, ocenjuje NZZ i dodaje da kancelarkine reči Vučiću dobro dodju jer se u nedelju u Beogradu održavaju lokalni izbori, na kojima Vučićeva stranka hoće da pobedi po svaku cenu.

  U tekstu o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan, NZZ kao razloge za njeno donošenje navodi strahovanja od rastućeg uticaja Rusije i Turske, a u nešto manjem obimu i Kine i Saudijske Arabije, kao i zabrinutost za stabilnost regiona.

  „Makedonija, Kosovo i Bosna važe kao potencijalna krizna žarišta, jer njihova državnost nije učvršćena. Ta strahovanja nisu neosnovana“, piše NZZ.

  List medjutim dodaje da se „uticaj Rusije i Turske često precenjuje“ .

  Kada je reč o Turskoj, „samo u jednom delu muslimanskog stanovništva, više u BiH nego u Albaniji ili na Kosovu, turska ‘meka sila’ trajno deluje, ali je ekonomska snaga Turske skromna u poredjenju sa EU“, navodi se u tekstu.

  „Isto važi za Rusiju. Ona, doduše, uživa velike simpatije Srba, ali sadašnja politička elita jasno razlikuje ideje i interese. Pritom povezivanje sa EU ima prioritet nad prijateljstvom s Moskvom koje ne donosi nikakve ekonomske prednosti, ali se glasno promoviše“, piše list.

  „Političari na Balkanu poigravaju se sa zapadnoevropskim strahovanjima od ruskog i turskog uticaja. Oni to rade znajući da će, ako uopšte udju u EU, ući iz ekonomske računice“, dodaje NZZ.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com