• BG

  Сви креирају лажне вести

  Нема толико лажних вести, колико има доброг и лошег новинарства, изјавила је ФоНету новинарка Љиљана Смајловић и оценила да је лажна вест она вест коју нисте до краја проверили.

  Новинари не могу да контролишу сваку вест и да полазе од тога да ли ће да их слаже Александар Вучић или Ана Брнабић, објаснила је Смајловић у разговору са новинарком Иваном Шањевић.

  Они су присиљени да преносе те вести, предочила је Смајловић, у оквиру серијала Прес Екстра посвећеног феномену лажних вести, и нагласила да је тачна вест она коју сте добро проверили и „набавили“ два или више извора.

  Према њеној оцени, сви креирају лажне вести и у новинарској професији је тај израз изгубио сваку семантичку вредност, јер то се сада користи само као увреда.

  Не користи се само за вести, него и за сваки став који вам се не допада, указала је Смајловић.

  Она сматра да опозициони медији и невладине организације које се финансирају са Запада воле да кажу „Информер је пун лажних вести, они су стално предсказивали државни удар“ и напомиње да то „није критеријум по којем успостављамо лажне вести“.

  Лажна вест је да је вода у Београду отрована, да је хеликоптер са бебом слетео, илустровала је Смајловић и констатовала да неке лажне вести настају као последица грешке.

  Друго су, међутим, део зле намере, попут показивања авионских карата и гласања из Бодрума у Скупштини Србије, напоменула је Смајловић.

  Упитана како се борити против лажних вести, Смајловић је одговорила: „Да се не лажемо, и новинари и грађани имају заједничку ствар да уживају у вестима које годе њиховим политичким симпатијама и које унижавају кредибилитет опонената“.

  Грађанима је лако да поверују да је њихов опонент грозан, лажљив, покварен. Медији који нису наклоњени режиму виде сваки трн у око власти, а некад не виде балван у оку оних које симпатишу, образложила је Смајловић.

  Према њеном ставу, таблоиди, као натиражнији медији, раде мање професионално, али грађанин ће увек купити таблоид са којим се слаже, уместо неки озбиљан лист у којем га нервирају ставови коментатора и аналитичара.

  Њега не интересује да ли су му рекли неистину, уочила је Смајловић, која сматра да се, као професионалац, треба борити против лажних вести, јер је добро новинарство важно.

  У томе нам неће помоћи Ненад Поповић и Влада Србије, пошто ће да јуре лажне вести које им не иду на руку, поручила је Смајловић, поводом најава формирања Радне групе за борбу против лажних вести.

  Она је, међутим, уверена да нам неће много помоћи ни невладине организације које су дале грантове младим људи ма који кажу: „Аха, Информер је предвидео државни удар, а није га било, значи Информер лаже“.

  То није ни од какве користи за новинарство и распознавање шта је истина и лаж, сматра Смајловић и понавља да људи који не верују властима траже истомишљенике на друштвеним мрежама, јер су отворене за све учеснике, али и за непроверљиве ставове.

  Она замера професији је да је пала на испиту Стефана Цветковића, који је себе прозвао новинаром, а медији нису читаоцима, гледаоцима и слушаоцима рекли и објаснили ко је тај човек.

  На том примеру се показало да нико од нас није урадио свој домаћи задатак, оценила је Смајловић.

  Она се највише плаши лажних вести које изазивају панику и мисли да се мора послати порука да онај који то чини не може проћи некажњено.

  Нећете изазвати панику причом да нам прети Трећи светски рат, људи се тога неће уплашити, али хоће отроване воде уБеограду, рекла је Смајловић и оценила да постоји слобода говора, али да није слобода када се викне „пожар“ у препуном биоскопу.

  Када кажете да је вода затрована у двомилионском граду, то је као када викнете пожар у пуном биоскопу, то изазива панику, закључила је Смајловић.

  ИзворФонет

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com