• Novosti online

  SzS: Spalionica smeća kod Beograda najveća kradja u istoriji, gradjane košta 1,1 milijardu evra

  Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas i šef odborničke grupe SzS u Skupstini grada Beograda Nikola Jovanović ocenili su danas da je jedna od najvećih pljački u istoriji Srbije ugovor o izgradnji spalionice u Vinči kod Beograda koju će gradjani platiti 1,1 milijardu evra.

  „Ugovor s francuskom kompanijom SUEZ iz 2017. godine kaže da će Grad Beograd narednih 30 godina toj kompaniji plaćati 38,3 miliona evra. To je ukupno 1,1 milijarda evra za koje se Beograd obavezao da plati u narednih 30 godina“, rekao je na konferenciji za novinare jedan od lidera SzS-a Dragan Djilas.

  Djilas je naveo da je cena projekta prethodne vlasti bila 179 miliona evra.

  „Po projektu sadašnje vlasti, sva struja koja se proizvede (spaljivanjem smeća) pripašće kompaniji SUEZ, a po našem projektu pripadala je Gradu Beogradu“, rekao je Djilas.

  On je dodao da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdio da spalionica „neće ništa koštati gradjane“ i upitao ko će da plati tu cenu ako ne gradjani.

  „Ako može deponija da bude besplatna, hajde neka sve onda bude besplatno u ovom gradu“, rekao je Djilas.

  Djilas je naveo da je SzS obavestio Ambasadu Francuske o projektu spalionice, a uputuće joj i zvaničan dopis.

  Popredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je izjavio da će plata za daktilografa i sekretarice u spalionici iznositi 3.200 evra mesečno, „menadžera lokacije“ 30.000 evra, a plata „direktora projekta“ biće 40.000 evra mesečno.

  Jovanović je naveo i da će Beograd plaćati poreze koje je inače dužan da plati izvodjač, te će, umesto koncesionara, Grad plaćati porez na prenos, porez na deponiju i porez na imovinu.

  „Kompanija SUEZ je dobila i status povlašćenog proizvodjača struje, tako da ćemo mi otkupljivati struju po dvaput većoj ceni“, rekao je Jovanović.

  Djilas odbio da odgovara na pitanja novinara Pinka i Informera o paljenju knjige Gorana Vesića

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas odbio je danas da odgovori na pitanja novinara Pinka i Informera o paljenju knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

  Djilas je ocenio da to „nisu novinari, već propagandno glasilo predsednika Aleksandra Vučića“.

  Na konferenciji za novinare u Beogradu, o najavljenoj spalionici smeća u Vinči, Djilas je pokazao naslovne stranice „Informera“ na kojima taj list piše i o njemu.

  Upitao je kada će Informer da mu plati naknadu po presudi i kada će da je objavi.

  Rekao je i da je Televizija Pink „tabloid u štampanom izdanju“.

  Trivan: EIB nije odustao od finansiranja spalionice u Beogradu

  Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je danas da Evropska investiciona banka (EIB) nije odbila da finansira izgradnju spalionice u Beogradu i da spalionica neće koristiti otpad koji može da se reciklira.

  „Potuno je sve uradjeno po standardima EU, spalionica će koristiti samo onaj otpad koji ne može da se ponovo preradi“, rekao je Trivan novinarima posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena sa italijanskim ministrom kopna i mora Serdjom Kostijem.

  Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBGD) dobila je pre nekoliko dana zvanični odgovor EIB u kome se navodi da je ta banka odbila da finansira izgradnju spalionice u Vinči zbog posledica koje će ovaj projekat imati po ciljeve u vezi sa recikliranjem otpada postavljene u Poglavlju 27 u procesu pristupanja Srbije EU.

  „Ti ‘šumovi’ dolaze iz sfere politike, to je pretvoreno u političko pitanje, a nije“, rekao je Trivan.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com