• Novosti online

  Talibani proglasili Islamski Emirat Avganistan

  Avganistanski ekstremisti talibani, koji su preuzeli kontrolu nad gotovo čitavom zemljom, proglasili su danas Islamski Emirat Avganistan.

  Portparol talibana Zabihula Mudžahid objavio je na Tviteru promenu imena države i podelio fotografiju njene nove zastave.

  Islamski Emirat Avganistan bio je zvaničan naziv države od 1996. do 2001. godine, u vreme zloglasne vladavine talibana, okončane američkom invazijom.

  Njihov režim je tada priznavalo svega nekoliko država, medju kojima su Pakistan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turkmenistan.

  Talibani su pre nekoliko dana najavili proglašenje Islamskog Emirata Avganistan, a to su učinili četiri dana po zauzimanju Kabula i na 102. godišnjicu okončanja britanske vladavine u toj zemlji.

  Ta grupa islamskih ekstremisa je prošle nedelje za svega nekoliko dana preuzela kontrolu nad gotovo čitavom zemljom. Hiljade Avganistanaca pokušavaju da pobegnu iz zemlje, u strahu od nove vlasti.

  Jedina oblast koja nije pod kontrolom talibana je dolina Pandžšir, severno od Kabula, gde se sada okupljaju opozicioni političari i razmatraju mogućnost pokretanja oružane pobune.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com