• Novosti online

  Tramp najavio sastanak s Iranom u cilju rešavanja spora

  Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je otvoren za sastanak s iranskim zvaničnicima u cilju rešavanja spora oko nuklearnih ambicija Teherana, ali je dodao da će se Iran susresti s „veoma nasilnom silom“ ako ne pristane da bude „dobar igrač“.

  Tramp je rekao da je moguće postići napredak u sporu s Iranom, iako „možda ne odmah“.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas na samitu G7 u Bijaricu da se nada da će se Tramp narednih nedelja sastati s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

  Makron je rekao da su se lideri članica G7 složili da Teheran treba da poštuje obaveze u vezi s nuklearnim programom, ali da postoji nada da će se doći do diplomatskog rešenja za iransko-američki konflikt, sve dublji otkako su SAD pre više od godinu dana napustile medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana iz 2015. godine i ponovo uvele sankcije toj zemlji.

  Predsednik Francuske je kazao da će s drugim potpisnicama sporazuma iz 2015. godine saradjivati kako bi došlo do napretka u rešavanju spora s Iranom.

  Dodao je da se razgovara i o pregovorima o novom sporazumu.

  Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

  Iran je nedavno počeo da obogaćuje uranijum iznad granice postavljene tim sporazumom, ali je saopštio da bi mogao da obustavi te aktivnosti ako ostale potpisnice sporazuma predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com