• Svet

  Tramp potpisao ukaz o životnoj sredini

  Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas ukaz o životnoj sredini kojim se nalaže preispitivanje jedne od glavnih mera njegovog prethodnika Baraka Obame o klimi, Plan čiste energije koji nalaže termocentralama smanjenje emisije ugljendioksida.

  Tramp koji je otvoreno doveo u pitanje postojanje klimatskih promena i globalnog zagrevanja, potpisao je danas ukaz u sedištu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), a u kratkom govoru izrazio je želju da „prekine rat protiv uglja“. U govoru nije ni jednom pomenuo pitanje klimatskih promena.

  Tramp je rekao da će ovo da označi „početak nove ere“ u proizvodnji energije.

  Ovim ukazom se nalaže preispitivanje Obaminog Plana čiste energije, kojim se ograničava emisija gasova sa efektom staklene bašte u centralama na ugalj. Taj projekat, koji je trenutno blokiran, predvidja smanjenje emisije ugljen-dioskida za 32 odsto do 2030. godine. To bi dovelo do zatvaranja centrala na ugalj.

  Takodje se ukida 14-omesečni moratorijum na iznajmljivanje saveznog zemljišta za eksploataciju uglja.

  Tramp je ranije nazvao globalno zagreanje prevarom i više puta je kritikovao Obamine napore kao napad na američke radnike i američku industriju uglja koja je u teškoćama.

  Izvori u Trampovoj administraciji su ranije rekli da će uredba pomoći da energetski izvori budu dostupni i čisti kako bi se podstakao privredni rast i otvorila novih radnih mesta.

  Tramp je tokom kampanje naveo da namerava da ponovo pokrene eksploataciju američkog uglja.

  SAD su posle Kine najveći zagadjivač u svetu.

  Tramp je tokom izborne kampanje rekao da će „otkazati“ medjunarodni sporazum postignut u cilju borbe protiv klimatskih promena i da će iz programa UN o globalnom zagrevanju povući „američke dolare“ prikupljene od poreza.

  Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190 zemalja, a formalno je odobrilo više od 100 njih, uključujući SAD.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com