• Gradovi

  U Idomeniju čeka skoro 10.000 migranata

  IDOMENI – Na makedonskoj granici u mestu Idomeni noćas je povećan broj migranata i sada skoro 10.000 njih čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju, javlja reporter Tanjuga.

  Prema podacima UNHCR-a, Lekara bez granica i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni sada je između 9.500 i 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije i Iraka.

  Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju kod Ðevdelije, zbog strožih mera kontrole i selektivnijeg porpuštanja. Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju.

  U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

  U Idomeni, kako je u kampu rečeno Tanjugu, svakog dana dođe između 900 i 1.000 novih migranata i sve je manje hrane i drugih potrepština.

  Uprkos tome, u utorak nije bilo nikakvih incidenata. Na grčkoj strani brojni su pripadnici policije, dok makedonsku granicu obezbeđuju jake vojne formacije.

  Autobusi dovoze nove migrante i oni odmah staju u duge redove za dobijanje hrane, medicinske pomoći i ostalih neophodnih stvari, kao i šatora za pružanje pomoći porodicama sa malom decom.

  Kažu da za sve moraju da čekaju satima i da žele što pre da nastave put ka zemljama Zapadne Evrope.

  Mnogi od njih su umotani u đebad i nabijeni u malim šatorima koji su načičakni do same granice. Pojedini pokušavaju da se ugreju uz vatru.

  Najveća je gužva kod velikog šatora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) gde se vrše kontrole i povremeno propuštaju migranti da pređu na makedonsku stranu.

  Takođe, u utorak su tri teretna voza prešla iz Grčke u Makedoniju.  AP Photo/Petros Giannakouris

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com