• Južna Srbija

  У НИШУ ПОЧЕО САСТАНАК СЕКЦИЈА CIOFFA-А ЈУГИОСТОЧНЕ ЕВРОПЕ; У СУБОТУ КОНЦЕРТ АНСАМБАЛА ИЗ СРБИЈЕ

   

        Састанак Интернационалног савета фестивала фолклора и фолклорне уметности (CIOFF), који је у Нишу почео 10. маја, а трајаће до понедељка 14. маја, окупио је представнике 16 земаља Југоисточне Европе.

  Састанак организује Национална секција CIOFF Србија у сарадњи са Студентским културним центром Ниш.

  Тим поводом ће у суботу у Народном позоришту бити организован велики концерт шест фолклорних ансамбала Србије, који ће на најбољи начин представити идентитет наше земље.

  Више од 50 делегата из Португала, Шпаније, Италије, Француске, Швајцарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније, Грчке, Бугарске, Азербејџана, Кипра, Северног Кипра и Србије наредних дана боравиће у Нишу и разговараће о фестивалима фолклора који се у организацији CIOFFA-а одржавају широм Европе, од којих и многи у Србији. Осим тога, имаће прилику да се упознају са српским идентитетом, а на тај начин ће се повећати и видљивост нашег културног наслеђа.

  „Оно што је значајно за ову организацију је то да никада није учесвтвовао оволики оволики број земаља. До сада су то углавном били конгреси на којима је било 10-12 земаља, аада се први пут у одржава у Србији и први пут су се одазвале све чланице јужног сектора.

  То показује колико је наша земља отворена за госте и сарадњу, а ми ћемо имати прилику да их упознамо са нашом културом и створимо лепшу слику о Србији.“, наводи Драган Ђорђевић, председник Националне секције CIOFF Србије.

  Састанак ће бити значајан и за Међународни студентски фестивал фолклора који се организује у нашем граду у другој половини јула.

  Ниш ће сада, као град домаћин, имати прилику да покаже своје културне и туристичке капацитете, што се, како наводе организатори, може позитивно одразити на квалитет фестивала и број учесника.

  „Сматрам да је изузетно важно за наш град да угостимо људе који организују фолклорне ансамбле и фолклорне фестивале широм света, да им покажемо шта то град Ниш може да понуди.

  Циљ је да им представимо српски идентитет, да им представимо народну игру и песму, нашу кухињу и све оно што Србија може да понуди…

  На овај начин можемо да повећамо туристички потенцијал нашег града али и видљивост културног наслеђа.“, наводи Драгана Петковић, директорка Студентског културног центра Ниш.

  Тим поводом биће одржан и концерт шест фолклорних ансамбала који су део Националне секције CIOFF Србија. Концерт је заказан за суботу, 12. мај 2018. године, у 20 сати, у Народном позоришту у Нишу, организатори су такође НС CIOFF-а Србија и СКЦ Ниш.

  СКЦ има за циљ да представи српски идентитет… Представићемо шест ансамбала из свих крајева Србије, две вокалне групе, а концерт ћемо затворити играма нашег Академског фолклорног ансамбла ОРО“, додаје Драгана Петковић, директорка СКЦ-а Ниш.

  На концерту ће наступити ансамбли АКУД „Соња Маринковић“ (Нови Сад) , КУД „Лаза Нанчић“, (Вршац), КУД „Димитрије Котуровић“ (Београд),  КУД „Дуле Милосављевић“ (Чачак), АКУД „Светозар Марковић„(Крагујевац), АФА „Оро“ (Ниш).

  Поред наведених ансамбала наступиће и женска певачка група „Студенац“ АКУД-а „Светозар Марковић„, етно вокална певачка група Академског Женског Хора СКЦ-а Ниш и Велики Народни оркестар СКЦ-а Ниш.

  Програм концерта осмишљен је тако да се сваки ансамбл представи играма из појединих делова Србије, тако да ће публика бити у прилици да ужива у својеврсном фолклорном путовању кроз нашу земљу.

  Улазнице за концерт могу се купити на билетарници Народног Позоришта у петак и суботу, од 15 – 20 ч, по цени од 250 динара.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com