• Analize I Kolumne

  У предвечерије 26. јуна

  Nis, hapsenje DROGA 1, foto MUPУ предвечерије 26. јуна

  или, ајде бре да се не лажемо, то није дан борбе против дроге, то је много више.

  По двадесет девети пут, у савременој српској (последично и међународној) савременој историји, обележава се значајан датум  –  26. јун.

  Ово је последица чињенице да је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила седмог децембра 1987. године (резолуцијом 42/112)    26. јун    Међународним даном борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, желећи да упозори светску јавност на сверастући проблем злоупотребе дрога и потребу активног укључивања свих актера, како на светском, тако и на националном нивоу, у акцију са заједничким циљем – стварањем међународног друштва без злоупотребе дрога.  dr Vukadinovic

  Визионарство представника УН, да ће се у наведеном периоду драматично повећати број дрога, конзумената који их злоупотребљавају као и криумчарење истих, обистинило се. Питање је шта би се десило да свих ових година до сада нисмо славили и обележавали овај празник или ти дан.

  На овај дан, не можемо а да се не осврнемо на значајан допринос, како појединаца тако и удружених и организованих група, како са наших тако и са простора других држава Западног Балкана , а и шире, који су својим самопрегорним ангажовањем допринели да овај дан добије на значају.

  Nis, laboratorija droge foto MUP 3Дакле на овог дана се боримо против злоупотребе дрога ( а употреби свака част).

  Дакле на овог дан се боримо против кријумчарења дрога (а легалној продаји свака част).

  Због значаја горе наведеног, било би пожељно да тога дана устанемо што раније, како би се још пар сати дуже борили и искористили сваку прилику у тој борби.

  Време је да у циљу боље будућности престанемо да пропуштамо шансе у тој борби, јер самокритично морамо да констатујемо да је шанси било а ми смо их пропуштали, што из објективних али и субјективних разлога.

  На пример: Пример 1.

  Избором нове владе пропуштамо прилику да се докажемо у наведеној борби –

  Лично немам ништа против избора Ане Б., али би проред других квалитета, било добро и да је у програму метадонске супституције.Nis, hapsenje DROGA, foto MUP

  Образложио бих комперативне предности ове идеје – тиме би смо врло јасно послали поруку међународној заједници да смо превазишли злоупотребу дрога, већ да смо као друштво и као држава одавно достигли ниво званичне употребе дрога. Усталом међу конзументима „дрога“ сретао сам и интелигентније и елоквентије људе од појединих званичних представника народа.

  Овај евидентни прпуст се може премостити и прелазним решењем – било би добро да се неко од посланика декларише као „рекреативни конзумент марихуане“. Тиме би обезбедили да и ова „мањинска“ заједница (а питање је колико је „мањинска“) буде парламентарно заступљена. По логици ствари ради политичке коректности  и у духу парламентизма, било би пожељно да то за промену не буде члан неке еволутивно напредне странке, већ члан неке маргиналне странкице као нпр.Палмине. Теже дроге биле би у надлежности некога из министарства или барем његовом службеном аутомобилу. Тиме би димензија оваквог манекена дижавног либерализма добила на значају.

   Nis, laboratorija droge foto MUPПример 2.

  У борби против нелегалног тржишта свакодневно имамо успехе, АЛИ морамо се сви МЕЊАТИ и активније укључити у ту борбу.

  Свима је позната ситуација описана и у појединим новинама:

  „Присуствовали смо сцени у којој особа купује карфиол на Kаленић пијаци и пита продавца:

  “Послао ме је Милан код тебе, јел имаш дувана?”

  – Имам, неки Ваљевски, средње јак, пакован је по 200 грама.

  – Може, дај ми 2 паковања”.Nis, hapsenje DROGA 4, foto MUP

  И онда овај продавац одлази негде и враћа се после минут, два, с дуваном упакованим тако да се не види кроз кесу.

  Држава губи 60 милиона евра због нелегалне трговине резаним дуваном

  Да не буде забуне – нису Срби најгори, овако се резаним дуваном тргује у целом региону. Процењена величина илегалног тржишта дуванских производа на целом западно Балкану је око шест милијарди комада цигарета или 14 одсто целокупног тржишта.“

  Дакле када устанемо 26.јуна раније него обично, одимо сви на своје пијаце и комуналним полицајцима укажимо на шверцере резаног дувана.

  Nis, hapsenje DROGA 2, foto MUPТиме ћемо једним ударцем убити рој мува – смањити понуду дроге на улици, смањити кријумчарење дроге, стабилизовати доток новца у ПДВ и последично поправити БДП, чиме ће се стећи услови да нам ММФ одобри повећање пензија и плата.

  Па мало ли је….

  Малим корацима се улази у историју.

  Закључак

  Живео нам 1.мај,

  Живео 8.март

  и наравно

  Живео нам 26. јун!

  П.С. Догодило се на данашњи дан – 26.јун

  1. – Са Београдске тврђаве скинута турска застава, која се четири века вијорила над градом. Три месеца раније Турци су предали кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу, али је на Београдској тврђави поред српске остала турска застава.
  1. – Српски кнез Милан Обреновић закључио са Аустро-Угарском „Тајну конвенцију“ којом се Србија обавезала да ће престати са агитацијом у Босни и Херцеговини и да неће закључити ниједан међународни споразум супротан интересима Беча. За узврат је добио подршку у проглашењу краљевине и независност Српске православне цркве од Цариградске патријаршије
  1. – На Солунском пољу стрељани генералштабни пуковник српске војске Драгутин Димитријевић Апис и мајори Љубо Вуловић и Раде Малобабић, који су пред војним судом осуђени на казну смрти због наводног атентата на регента Александра Kарађорђевића.
  1. – ЈНА је кренула у акцију у Десетодневном рату да спречи одвајање Словеније од СФРЈ
  1. – Представници седам земаља Балкана (СРЈ, БиХ, Албаније Бугарске, Хрватске, Македоније и Румуније) потписали су, у оквиру Пакта за стабилност југоисточне Европе, Меморандум о разумевању о слободној трговини. БиХ, СРЈ и Хрватска потписале су споразум којим се обавезују да реше проблем 1,2 милиона избеглих и расељених лица током ратова у бившој СФРЈ (1991-95).

  1933. – Рођен Радивој Раша Попов, српски књижевник, публициста, глумац и дугогодишњи телевизијски новинар, новинар-сарадник Мокринских новина, звезда дечје телевизијске емисије Форе и фазони. Аутор је више десетина књига за децу и одрасле.

  а умро 363. – Јулијан, послењи римски цар одан паганској вери.

  А ми ћемо овог 26.6.2017године и даље срљати у светлу будућност и уверен сам скромно али веома успешно обележити Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, што ће описивати и анализирати историчари у предстојећем периоду.

   др Драган Вукадиновић

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com