• Novosti online

  U Prijedoru obeležen Dan belih traka

  Više stotina gradjana danas je mirnom povorkom kroz glavnu gradsku ulicu Prijedora obeležilo „Dan belih traka“.

  „Dan belih traka“ se u Prijedoru obeležava u znak sećanja na 31. maj 1992. godine, kada su srpske vlasti naredile nesrpskom stanovništvu na području Prijedora da se označi belim trakama i da na kućama istaknu bele čaršafe. Tokom rata u BiH u Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, medju kojima 102 dece.

  Goran Zorić, aktivista inicijative „Jer me se tiče“, koja je organizator obeležavana „Dana belih traka“, rekao je danas da je već četvrtu godinu ovaj dogadjaj posvećen podršci inicijative roditelja za podizanje spomenika za 102 ubijene dece tokom 1992. i 1993. godine u Prijedoru.

  Zorić je kazao da bi most preko rečice Berek, trebalo da postane memorijalni most.

  Na tom mostu danas su postavljene bele trake s imenima ubijene prijedorske dece.

  Njihova imena su izvezena i na 102 peškirića koje su nosili učesnici kolone, a koji su na trgu, gde je od bijelih i crvenih ruža formiran spomenik ubijenoj deci, položeni u „seharu“ grobnicu koja čuva sećanje.

  Roditelji ubijene dece su pre četiri godine gradskim vlastima u Prijedoru podneli zahtev za izgradnju spomenika, ali da još nisu dobili odgovor gradskih vlasti.

  „Roditelji ubijene dece grada Prijedora podneli su 2014. godine peticiju za izgradnju spomenika ubijenoj za 102 ubijene dece, medju kojima su bili Bošnjaci, Hrvati i Srbi, znači sve tri nacije. Naš zahtev nije se našao na dnevnom redu Skupštine grada, mada smo na peticiji prikupili 1.175 potpisa“, kazao je i Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene dece.

  Po njegovim rečima, spomenik treba da bude edukativnog karaktera, da bi svim narednim generacijama poručio da niko nikada ne ubija ničiju decu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com