• Novosti online

  U Rumuniji prekinuta televizijska debata o homoseksualnom braku

  Rumunska nacionalna televizija izvinila se danas nakon što je kamerman u studiju prekinuo uživo debatu o predstojećem referendumu o zabrani homoseksualnog braka.

  Redakcija TVR1 uputila je izvinjenje gledaocima nakon što je program u petak uveče prekinut kada je član tehnike koristio „neprikladan rečnik“ tokom debate zagovornika referenduma i aktiviste za gej prava.

  U rumunskom društvu se vode rasprave uoči glasanja zakazanog početkom oktobra.

  Uoči referenduma o uvodjenju zabrane istopolnih brakova, najviši rumunski sud je u četvrtak odlučio da istopolni parovi imaju ista prava na privatni i porodični život kao heteroseksualni, i da treba da „imaju koristi od zakonskog priznavanja svojih prava i obaveza“.

  Gradjani Rumunije odlučiće 6. i 7. oktobra na referendumu da li da ograniče ustavnu definiciju porodice na heteroseksualne, venčane parove.

  U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan kao zajednica muškarca i žene.

  Kritičari referenduma navode da bi takva izmena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji homoseksualaca.

  Poglavar Rumunske pravoslavne crkve Danijel pozvao je ranije Rumune da glasaju za izmenu Ustava navodeći da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

  Da bi referendum bio važeći, neophodno je da odziv birača bude najmanje 30 odsto.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com