• Gradovi

  У Северној Македонији води Пендаровски, иза њега Давкова

  СКОПЉЕ – Према прелиминарним резултатима Државне изборне комисије, у првом кругу председничких избора у Северној Македонији води кандидат коалиције окупљене око владајућих странка Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ Стево Пендаровски са 42,23 одсто гласова, преноси Танјуг.

  На основу 31,41 одсто обрађених гласова, кандидат ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова освојила је 40,74 одсто, док је кандидат Алијанске за Албанце и Бесе Бљерим Рака добио 13,06 процената, објављено је на сајту Државне изборне комисије, преноси МИА.

  Сиљановска Давкова: Гласаћу за Реку ако не одем у други круг

  Независни кандидат на председничким изборима у Северној Македонији Гордана Сиљановска Давкова, коју подржава највећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ, изјавила је да ће, уколико не прође у други круг избора, гласати за независног кандидата кога су подржале опозиционе албанске странке Алијанса за Албанце и БЕСА, Бљерима Реку.

  Морамо доказати демократски капацитет поштеним и демократским изборима, изјавила Сиљановска Давкова након данашњег гласања.

  „Покушала сам са кампањом, знањем, посвећеношћу и аргументима да докажем да жене имају посебне особине и посебан начин решавања проблема. Очекујем да уђем у други круг, а ако случајно не уђем, гласаћу за Реку због стручности и компетентности” рекла Давкова, преноси македонски портал Плусинфо.

  У Северној Македонији у 19 сати затворена су бирачка места на којима су грађани бирали првог шефа државе под новим именом.

  Према последњим подацима Државне изборне комисије Републике Северне Македоније, излазност до 18.30 часова је била 39,7 одсто.

  Ово су шести председнички избори од стицања самосталности те бивше југословенске републике 1991. године и први после промене уставног имена у Република Северна Македонија.

  Право гласа имало је 1.808.131 грађана, који су бирали између троје кандидата – кандидата коалиције окупљене око владајућих странка Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ Стеве Пендаровског, Гордане Сиљановске Давкове и Бљерима Реке, преноси Танјуг.

  Уколико у првом кругу нико не добије више од 50 одсто гласова изашлих на изборе, у другим кругу учествују два кандидата који су освојили највише гласова у првом кругу.

  Други круг требало би да буде одржан 5. маја.

  За председника ће бити изабран кандидат који је добио већину гласова, под условом да је у другом кругу гласало више од 40 одсто од укупног уписаних гласача у бирачком списку, односно 723.253 гласачи, према члану 121, став 3 Изборног законика Северне Македоније.

  Уколико и у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према слову Устава, понавља се цео изборни поступак.

  Избори у Северној Македонији прошли мирно и демократски

  СКОПЉЕ – Институције Северне Македоније показују да могу да организују мирне и демократске изборе, рекао је министар унутрашњих послова Оливер Спасовски на конференцији за новинаре после затварања првог круга председничких избора у тој земљи.

  Он је рекао да је изборни дан прошао мирно и без озбиљнијег кршења закона и реда, преноси МИА.

  Спасовски је саопштио да су током изборног дана евидентирана четири фотографисања и да су починиоци приведени, као и да је пријављена штета на гласачкој кутији коју је учинила једна особа под утицајем алкохола у Новацима.

  У селу Куцино регистрована је особа која је дистрибуирала рекламни материјал са једним од кандидата за председника и Тужилаштво је обавештено, рекао је Спасовски.

  Он је честитао грађанима на мирном изборном дану, захваливши МУП-у који је предузео све мере како би изборни процес прошао демократски и поштено.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com