• Gradovi

  Udruženje: Gej parovima u Hrvatskoj otvorena vrata za usvajanje dece

   

   

  Upravni sud u Zagrebu doneo je odluku koja gej parovima otvara vrata za usvajanje dece, saopštilo je danas udruženje Dugine obitelji.

  „Posle pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu presudio je krajem aprila u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote da oni ne smeju da budu diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo“, navelo je udruženje.

  Udruženje je ocenilo da je reč o „istorijskoj presudi koja otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrdjuje da životni partneri moraju u svim postupcima da imaju jednaka prava kao i bračni drugovi“.

  Ustavni sud Hrvatske utvrdio je početkom prošle godine da gej parovi mogu da udomljavaju decu pod istim uslovima kao i ostali gradjani, navodeći da ne sme da bude diskriminacije zbog seksualne orjentacije.

  U septembru je objavljeno da su životni partneri Kožić i Šegota posle tri godine pravne procedure uspeli da udome dvoje dece bez odgovarajuće roditeljske brige i tako postali prvi istopolni par udomitelja u Hrvatskoj.

  Udruženje Dugine obitelji navelo je da je posle prošlogodišnjih presuda, kojima je potvrdjeno da životni partneri mogu da pristupe proceni za udomiteljstvo, sada potvrdjeno da životni partneri mogu da pristupe proceni kako bi postali usvojitelji.

  Presuda je doneta u postupku koji su 2016. pokrenuli Kožić i Šegota jer im je Centar za socijalni rad odbio zahtev da pristupe proceni za usvajanje jedino zato što su u životnom partnerstvu.

  Udruženje ukazuje da presuda „ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju usvojitelji, već da životni partneri i partnerke sada mogu bez straha da se jave svom Centru za socijalni rad i da se prijave za evaluaciju za usvajanje“.

  „Sad je na potezu Ministarstvo rada, porodice i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo da ispravi nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i sme vezati za usvajanje“, navelo je udruženje.

  Prema podacima s početka ove godine, koje su preneli hrvatski mediji, u Hrvatskoj je 4.439 dece bez roditeljske brige, od kojih je nešto više od pola u domovima, a isto toliko kod udomitelja.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com