• Društvo

  Udruženje predsednika Skupštine stanara traži smenu direktora Gradske toplane Niš

  Udruženje predsednika Skupštine stanara (UPSS) u Nišu traži hitnu smenu nelegalno postavljenog v.d. direktora Gradske toplane Niš, kao i energičnu reakciju gradske vlasti na njegovu najavu o poskupljenju grejanja za 20 odsto, te ukidanje zabrane učešća predstavnika Udruženja u Nadzornom odboru Toplane po principu prazne stolice.

  UPSS istovremeno zahteva da se cena grejanja hitno smanji u skladu sa našom stručnom analizom i argumentovanim obrazloženjem o umanjenju fiksnog dela računa sa 28,26 din/m2 na 11 din/m2. Udruženje je nedavno predstavilo stručnu analizu fiksnog dela  grejanja u Otvorenom pismu lokalnoj samoupravi u u vezi sa poslovanjem JKP Gradska toplana Niš, uz zvaničan poziv predstavnicima Grada i Gradske toplane da prisustvuju našoj Skupštini (na koju će blagovremeno biti pozvani), na kojoj bismo razgovarali o tome. Otvoreno pismo je dostavljeno nadležnim telima i medijima. Otvoreno pismo je objavljeno i na fejsbuk stranici i internet stranici UPSS-a.

  UPSS takođe traži da naš stručni predstavnik bude uredno pozivan na sednice Nadzornog odbora Toplane, što od dolaska aktuelnog v.d. direktora nije slučaj, već to telo opet odlučuje iza zatvorenih vrata. Podsećamo da je Nadzorni odbor Toplane doneo zvaničnu odluku o učešću našeg predstavnika na njegovim sednicama, na preporuku tadašnjeg resornog gradskog većina Miloša Banđura.

  UPSS  zahteva da se iz cene daljinskog grejanja hitno izbace troškovi Objedinjene naplate, koji predstavljaju krajnje neopravdan harač na budžet osiromašenih građana Niša. Podsećamo da Objedinjena naplata protivzakonito naplaćuje svoje „usluge“ JKP Gradska toplana u iznosu od 3,5% (deo 4. 1. 1. Uredbe Vlade RS o utvrđivanju Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom [„Službeni glasnik RS”, broj 145/14]). Smatramo ovu uslugu štetnom jer JKP Objedinjena naplata inkasira veliku sumu nobvca, ne zahvaljujući rezultatima sopstvenog rada, već zahvaljujući monopolskom položaju JKP Gradska toplana. Poslove naplate mogu da obavljaju prekobrojni upošljenici u JKP Gradska toplana.

  Udruženje traži i da lokalna vlast i Toplana obezbede da grad Niš ubuduće plaća gas za daljinsko grejanje po istoj ceni kao druge lokalne samouprave, što sada nije slučaj. Za razliku od drugih toplana u Srbiji, jedino niška toplana preuzima gas od Jugorosgasa. Građane svakako interesuje odgovor na pitanje: Zašto se plaća „pristup sistemu za distribuciju Jugorosgas“ u proseku oko 10.000.000 dinara mesečno, i to i u mesecima van grejne sezone, kada se gas uopšte ne isporučuje toplani? Republika Srbija bi morala da izmiri razliku između više cene gasa za Nišlije i one koju plaćaju drugi gradovi i opštine, kao i da gradu Nišu nadoknadi štetu koji je pretrpeo zbog lošeg ugovora sa Jugorozgasom .

  Udruženje, naši članovi  i građani Niša su krajnje neprijatno iznenađeni nedavnim javnim istupom nelegalnog v.d. direktora Gradske toplane na Niškoj televiziji, u kojem je izneo sporne najave, a pri tom saopštio da je preduzeće na čijem je čelu dovedeno na rub propasti i da duguje dve milijarde dinara. Nelegalni v.d. direktor  je saopštio da izlaz iz takve situacije vidi u povećanju cene grejanja i otimanju para građana, a ne u racionalnom poslovanju, kao i odgovornosti nadležnih za takvo stanje u Toplani.

  Iz njegovog istupa je savim očigledno da je naše udruženje postalo ozbiljan problem za nesposobne partijske kadrove na čelu javnih preduzeća, te ga je potrebno skloniti „na bezbednu udaljenost“, kako ne bi pratilo rad i ukazivalo na nedostatke u organima lokalne samouprave i u javnom sektoru.

  Podsećamo da je zahvaljujući Udruženju, našem predstavniku u Nadzornom odboru Toplane kao i našim stručnjacima, javnost upoznata sa aferom u vezi sa havarijom u toplani Jug, koju su odgovorni hteli na sve načine da sakriju, sa nerazumnom poniznošću prema vlastima u Republici koja je „obezbedila“ da Niš ima najveću cenu gasa u Srbiji, sa ogromnim troškovima Objedinjene naplate, kao i prevelikim brojem zaposlenih, te njihovim enormnim platama i učestalim i unosnim jubilarnim nagradama…

  Nećemo dozvoliti da nelegalni v.d. direktora Toplane ili bilo ko drugi poništi smanjenu cenu daljinskog grejanja, lakše isključenje korisnika sa mreže, „praznu stolicu“ u Nadzornim odboru ili druge pogodnosti koje smo isposlovali. Nastavićemo da koristimo sva dozvoljena sredstva kako bismo naterali Gradsku toplanu i sva druga javna preduzeća, kao i lokanu vlast da rade u korist građana, a ne za račun nesposobnih partijskih kadrova i njihovih nalogodavaca.

   

  U Nišu, 5. avgusta 2016.

  Udruženje predsednika skupština stanara i vlasnika stambenih zgrada – Niš

  novostidana.rs

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com