• Novosti online

  UNESKO stavio dva lokaliteta u Italiji i Španiji na listu svetske baštine

  Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) svrstala je danas na listu svetske baštine industrijski grad Ivreu u severnoj Italiji i arheološko nalazište Medina al-Zahra u španskoj pokrajini Kordoba.

  Na zasedanju Odbora svetske baštine UNESKA, koje traje do 4. jula u Bahreinu, odlučeno je da se na listi svetske baštine nadje industrijski grad Ivrea u severnoj Italiji, objavljeno je na sajtu te organizacije.

  To je drugi po veličini grad okruga Torino u okviru italijanske pokrajine Pijemont. U njemu je osnovana italijanska kompanija Oliveti, proizvodjač pisaćih mašina, mehaničkih digitrona i računara.

  Bogat je velikim brojem fabrika i zgrada koje su zidane da budu administrativni i socijalni centri, ali i rezidencijalne oblasti. Izgled grada Ivrea osmislile su vodeće italijanske arhitekte u periodu izmedju 1930. i 1960. godine. On oslikava ideje komunističkog pokreta u Italiji i modernu viziju industrijske proizvodnje i arhitekture.

  Arheološko nalazište Medina al-Zahra, u prevodu sa arapskog „Svetli grad“, u španskoj pokrajini Kordoba bilo je stari arapski grad s palatom koji je izgradio kordopski emir Abdurahman Treći.

  Grad je izgradjen sredinom 10. veka, a posle nekoliko godina procvata, uništen je tokom gradjanskog rata. Ostaci grada bili su potpuno zaboravljeni skoro 1.000 godina, sve dok nisu pronadjeni početkom 20. veka. U njemu su pronadjeni putevi, mostovi, vodovod, veliki broj zgrada, dekorativnih elemenata i svakodnevnih predmeta.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com