• Novosti online

  Унмик: Докази указују на неоправдану употребу полицијске силе

  ПРИШТИНА – Унмик је вечерас саопштио да информације косовске полиције о недавним догађајима на северу КиМ уопште нису у складу са информацијама Мисије УН на КиМ и наводи да докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу полицијске силе код хапшења особља УН.

  Унмик истиче и да званичници косовске полиције и друге приштинске власти „нису поделиле никакве конкретне доказе” са УН-ом.

  Мисија УН на КиМ поновила је да је „веома јасно” да су хапшењем и задржавањем у притвору двојице припадника особља Унмика прекршена њихова гарантована права на имунитет, као и други протоколи, „упркос јасној идентификацији ових особа као особља УН”.

  „Докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу силе полицајаца који су вршили хапшење”, наводи се у саопштењу које преноси Танјуг.

  Унмик додаје да, имајући у виду чињеницу да УН већ учествују у истрагама које треба да утврде околности које су довеле до хапшења и повреда двојице чланова особља, неће коментарисати детаље истраге, који се појављују у јавности.

  Претходно је на сајту косовске полиције објављено да је акција на северу КиМ углавном протекла без инцидената, осим у региону Зубин Поток, где су у месту званом „Клисура”, како се тврди, непознате особе поставиле барикаде на путу у облику стабала, запаљене ватре и тешких возила, камиона, итд.

  Према наводима косовске полиције, током уклањања барикада неколико особа изашло је на улице како би је спречило у извршењу дужности, а у више наврата примећено је Тојота возило беле боје са УН ознакама и регистарским таблицама.

  Косовска полиција тврди да је возач тог возила помагао насилним демонстрантима постављајући своје званично возило насред пута испред осумњичених лица и барикада, као и да је одбијао позиве полиције да се склони и ослободи пут.

  Тврди се да су полицијски службеници, „пошто су се налазили у напетој ситуацији у опасној области”, били приморани да ово лице уклоне из возила и да га ухапсе и спроведу у полицију.

  „По наредби Главног тужиоца у Митровици, УН особа, иако осумњичена за илегалне радње, а на основу поштовања имунитета дотичног лица, није била задржана или заустављена и иста је пуштена и са возилом предата УН особљу у Митровици”, наводи се у саопштењу косовске полиције.

  Међутим, како се истиче, против те особе покренут је случај због опструисања полицијских службеника у вршењу њихових дужности и учествовања у маси која се сумњичи за иста дела.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com