• Gradovi

  УНС: Поништити незаконито спроведен медијски конкурс у Бујановцу

  Удружење новинара Србије (УНС) протестује због незаконито спроведеног конкурса за суфинансирање медијских пројеката у Општини Бујановац и тражи од председника ове Општине Шаипа Камберија да конкурс поништи, распише нови и спроведе га у складу са Законом.

  УНС истиче да је председник Општине Бујановац, супротно Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, формирао комисију за оцењивање медијских пројеката чију већину нису чинили представници новинарских и медијских удуржења.

  Конкурсна комисија у Бујановцу била је састављена од три члана, од чега је само један именован на предлог медијских и новинарских удружења. Чланови комисије били су Радоман Ирић (именован на предлог НУНС-а и НДНВ-а), Ардита Саћипи и Азир Лимани из Прешева, иако је Коалиција новинарских и медијских удружења предложила три кандидата.

  УНС подсећа да је чланом 24 Закона о јавном информисању и медијима прописано да се „већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове“.

  УНС истиче да ни Решење о расподели средстава у Општини Бујановац није у складу са Законом јер не садржи образложење за сваки одобрени, односно одбијени предлог пројекта.

  УНС подсећа да члан 24 Правилника прописује да „одлуку о расподели средстава са образложењем  доноси руководилац органа који је расписао конкурс, у форми решења,  а на основу  предлога  комисије о расподели средстава са образложењем“.

  Извор: УНС

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com