• Gradovi

  Uprkos apelu UN Grčka se sprema za deportaciju migranata

  ATINA – Grčka nastavlja sa pripremama kako bi sledeće nedelje počela vraćanje migranata u Tursku, uprkos zabrinutosti Ujedinjenih nacija i organizacija za ljudska prava da bi Sirijcima mogla da bude ugrožena bezbednost i da ih Turska vraća u Siriju, prenosi AP.

  Poslanici u Atini danas su, po skraćenom postupku, podržali nacrt zakona koji omogućava da deportacija počne u ponedeljak.

  Nekoliko grckih zvaničnika koji su upućeni u plan, rekli su za AP da će deportacija početi sa ostrva Lezbos, a da će prvi deportovani biti migranti iz Avganistana, Pakistana i drugih zemalja čije zahteve za azil smatraju neprihvatljivim.

  Ujedinjene Nacije zatražile su danas garancije za bezbednost pre vraćanja izbeglica u Tursku, u skladu dogovorom Turske i EU, uz upozorenje da se uslovi za migrante u Grčkoj pogoršavaju.

  „Ovaj poziv je posledica ozbiljnih propusta Turske i Grčke“, izjavila je portparol UN-a i komesar za izbeglice pri UNĆR-u Melisa Fleming na konferenciji za novinare u Ženevi .

  Fleming je na konferenciji upozorila da su „uslovi na ostrvima Lezbos i Samos kritični podsetivši da je tamo u sinoćnim neredima izbodeno troje ljudi i da se situacija u lukama Pirej i Eidomeni pogoršava“, prenosi Rojters.

  Amnesti Internešnel je danas takođe optužio Tursku da je od januara nasilno vratila stotine sirijskih izbeglica nazad u Siriju.

  Amnesti ovaj čin ocenjuje kao „fatalno kršenje“ sporazuma Turske i EU, preneo je Rojters.

  Istražitelji ove organizacvije tvrde da su na tursko-sirijskoj granici primetili da svaki dan iz Turske bude izbačeno oko 100 Sirijaca.

  Advokatatska kancelarija Amnesti Internešnala je zabrinuta za prava azilanata i postavlja pitanje da li je Turska bezbedna zemlja za njih.

  AP Photo/Boris Grdanoski

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com