• Crna Gora

  Ustavni sud: Medojević i Knežević privremeno na slobodi, do odluke o ustavnosti

   

   

  Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj plenarnoj sednici doneo odluku da pokrene postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o krivičnom postupku i privremeno obustavio izvršenje odluka Višeg i Apelacionog suda o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, saopšteno je iz Ustavnog suda.

  To znači da će Medojević i Knežević biti na slobodi dok se ne donese odluka o ustavnosti spornog člana ZKP, koji se odnosi na stavljanje u zatvor ako neko odbije da svedoči.

  Ustavni sud nema rok do kada se mora izjasniti o tome.

  Prethodno je objavljeno da je Ustavni sud proglasio neustavnim tu odredbu i i da će na osnovu toga Medojević i Knežević biti pušteni na slobodu.

  Nakon toga je Ustavni sud objavio rešenje na sajtu.

  Medojević, će tako čim dobije rešenje Ustavnog suda, biti pušten iz zatvora, a Knežević bez straha od hapšenja moći da izadje iz zgrade parlamenta gde boravi već 13 dana.

  Knežević je hapšenje izbegavao neprekidnim boravkom u zgradi parlamenta.

  Tročlano veće Ustavnog suda nije juče bilo saglasno o uvodjenju privremenih mera na osnovu koje bi bilo obustavljeno izvršenje kazne zatvora za Medojevića i Kneževića, što su tražili njihovi advokati, pa je o tome morao da se izjasni sud na današnjoj sednici.

  U medjuvremenu je predloženo da se proglasili neustavnim član ZKP-a koji se odnosi na stavljanje u zatvor u slučaju da se odbija svedočenje. Taj član eksplicitno ne predvidja obavezu skidanja imuniteta u slučaju hapšenja poslanika, što je ustavna obaveza osim ako su uhvaćeni u vršenju krivičnog dela za koje je predvidjena kazna zatvora duža od pet godina.

  Medojević je uhapšen a da mu prethodno nije skinut imunitet. On je u zatvoru od 30. novembra, gde je prvih dana štrajkovao gladju. Nakon preporuke lekara, prekinuo je štrajk a u bolnici je bio poslednja dva dana.

  Medojeviću i Kneževiću je sud odredio kaznu zatvora zbog odbijanja da svedoče u predmetima o primanju i davanju mita.

  Na osnovu odluke Višeg suda Medojević je kažnjen sa ukupno četiri meseca zatvora zbog odbijanja da svedoči u dva slučaja. Njegovi advokati tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidelo Specijalnom tužilaštvu koje je tražilo da se on uhapsi.

  Viši sud je odredio da Medojević provede dva meseca u zatvoru jer je odbio da svedoči u predmetu povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu kod Cavtata 1991. i 1992.

  Prethodno mu je odredjen zatvor u trajanju takodje od dva meseca pošto je odbio da kaže ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost koji mu je rekao da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju nazvanom „Carine“.

  Sud je odredio zatvor Kneževiću zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com