• Gradovi

  Vang Ji: SAD da poštuju osnovne interese Kine

   

  Šef kineske diplomatije Vang Ji pozvao je SAD da istinski poštuju ključne interese Kine i pozvao na saradnju velikih sila da se održe regionalni i svetski mir, stabilnost i razvoj, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

  Posle sastanaka sa šefovima diplomatija Singapura, Malezije, Indonezije, Filipina i Južne Koreje u kineskoj provinciji Fudjijen, Vang je rekao da su ministri spoljnih poslova „izrazili uverenje da je razvoj Kine u skladu sa zajedničkim očekivanjima i dugoročnim interesima svih zemalja u regionu i da ga ne bi trebalo blokirati“.

  Šef kineske diplomatije je rekao da su ministri spoljnih poslova izrazili uverenje da bi, suočavajući se sa izazovima globalizacije u periodu posle kovida-19, Kina i SAD trebalo da održavaju više dijaloga i da više saradjuju u tom regionu, umesto da se sukobljavaju, te da na taj način ispune svoje obaveze kao vodeće svetske sile.

  „Kina je spremna da odgovori na očekivanja svih strana i da nastavi da ulaže sopstvene napore u tom cilju“, istakao je Vang.

  Na pitanja novinara o odnosima sa SAD, Vang je rekao da je kineska pozicija dosledna i jasna.

  Kina pozdravlja dijalog zasnovan na principima ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, naglasio je Vang, dodajući da Kina ne prihvata da jedna država ima konačnu reč u svetskim poslovima.

  „Kina pozdravlja saradnju ukoliko postoji potreba, ali saradnja mora da uzme u obzir zabrinutost i uzajamnu korist i jedne i druge strane“, rekao je Vang.

  „Odlučno se opiremo grubom mešanju u unutrašnje stvari Kine i najodlučnije se protivimo nezakonitim jednostranim sankcijama uvedenim na osnovu laži i lažnih informacija“, rekao je Vang.

  Ministar spoljnih poslova Kine je dodao i da Kina neće praviti kompromise niti se povlačiti, pošto se drži osnovnih normi medjunarodnih odnosa i zalaže se za interese velikog broja malih i srednjih zemalja u razvoju. Kina svakako ima pravo da uzvrati, pošto mora da brani svoj nacionalni suverenitet i nacionalno dostojanstvo.

  „Dijalog je bolji od konfrontacije i saradnja je bolja od konfrontacije“, rekao je Vang i pozvao SAD da aktivno odgovore na očekivanja zemalja regiona i medjunarodne zajednice i da rade sa Kinom kako bi pokazale kakva treba da bude velika sila.

  Vang je još dodao i da je zadatak Kine i SAD kao velikih svetskih sila, da zajednički održe regionalni i svetski mir, stabilnost i razvoj, prenela je CMG.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com