• Novosti online

  Велика подршка ћирилици

  После писања „Политике” о шестацима из ОШ „Милан Благојевић” у Лучанима који су, ради подсећања јавности на дужност очувaња језика и матичног писма, покренули акцију „Сачувајмо ћирилицу”, стигла им је подршка од угледних јавних личности, представника државе и институција културе. Нашем листу јуче се јавила Моника Ружић, наставница српског језика, која је са Данилом Раонићем, Ђурђином Матијашевић и Магдаленом Савић, ђацима из новинарске секције, најзаслужнија за штампање десет плаката који указују на неопходност очувања ћирилице. Нагласила је да им на мејл casopiskoraci@gmail.com, који смо објавили пре двадесетак дана, стиже подршка из свих делова земље и да су већ договорили нове активности усмерене ка очувању ћириличног писма.

  Међу првима акцију је подржало Министарство културе и информисања, а министар Владан Вукосављевић послао је и писмо подршке на адресу школе. У претходне две недеље исто су учинили и проф. др Милош Ковачевић, режисер Емир Кустурица, глумци Ненад Јездић и Петар Божовић, књижевници Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић и Милан Ружић, етнолог Драгомир Антонић и Градимир Аничић, лектор.

  – Министар Вукосављевић је рекао да је на располагању за наше активности и најавио могућност да у марту посети у нашу школу. Истог месеца у Дому културе „Лучани” организоваћемо промоцију књиге професора Ковачевића „Борба за ћирилицу и српски језик”, у издању Андрићевог института. И са Матијом Бећковићем смо договорили сарадњу у акцији „Сачувајмо ћирилицу”. Он ће посетити наш дом културе у априлу, одржати беседу ћирилици и промовисати књигу „100 мојих портрета” – најављује професорка Ружић.

  (Фото ОШ „Милан Благојевић”)

  У школи је у току калиграфско такмичење ђака, а наредних дана покрећу и ликовни и литерарни конкурс на тему очувања матичног писма. Дела проистекла из тога биће почетком јуна изложена у Матици српској у Новом Саду, као и плакати ђака новинарске секције које је дизајнирао Драган Ђукић.

  – Битну подршку пружа нам и Народни музеј у Београду, чији су представници предложили да ђачке плакате изложимо у престоничком Музеју Вука и Доситеја. Ученичке плакате красе цитати црквених великодостојника, универзитетских професора, писаца, песника, светитеља, као и фотографије најстаријих ћириличних споменика и дела. На једном од њих је, на пример, приказано Мирослављево јеванђеље, најстарији сачуван српски илустровани ћирилични рукопис из 12. века, који се чува у Народном музеју у Београду, уз цитат патријарха Павла „Ако нестане наше писмо, нестаћемо и ми” – објашњава Ружићева и додаје да су подршку ђацима пружиле Радојка Ђорђевић, директор школе, и Јелена Карић, школски библиотекар, а остали који то желе могу им се јавити на наведени мејл.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com