• Društvo

  Видео игрице деце на интернету морају да буду под контролом родитеља

  “Иако су игрице за већину децу „најбоља занимација“, њихово коришћење би требало да буде ограничено“, каже за Новости дана дипломирани педагог из Ниша Драгана Ратковић.

  “Родитељи често уморни од посла и обавеза, дозвољавају деци да већину свог времена проводе уз рачунар и игрице.

  Тада им се чини да су деца мирна и задовољна.

  Ипак, време уз игрице деци треба ограничавати и све то спроводити уз стални надзор родитеља“, истиче Ратковићева.

  Светска здравствена организација класификовала је зависност од компјутерских игара као болест.

  Услуге за стримовање игара постају све популарније и очекује се да ће врло брзо постати један од главних начина како ће деца играти видео игре.

  Стреаминг пренос значи да када играч игра одређену игру путем интернета, то могу други корисници да прате путем уживо преноса. Овакву услугу омогућава коришћење различитих платформи као што је Ју-тјуб.

  На овакав начин омогућено је играње видео игре без претходног преузимања или куповине дискова, чак није потребна ни претерано захтевна и скупа конфигурација рачунара.

  Предност стреаминг -а јесте у томе што се игри може приступити са било код рачунара и било ког места на свету уз добру интернет конекцију.

  Све потребно за покретање игре налази се у центру за пренос података и одатле се емитује на ваш рачунар.

  Стабилна интернет веза је неопходна, а најмања брзина за стримовање је 5 Мбпс, али већина сервиса захтева брзину од 50Мбпс. Месечном претплатом се остварује могућност приступа библиотеци видео игара које се могу играти.

  Kуповина дискова са видео игрицама је и даље најједноставнији начин.

  На свим дисковима је обележено за који узраст детета је игра препоручљива и то у великој мери може помоћи родитељима да одлуче да ли је та игра за њихово дете или још увек није време за њу.

  Један од начина јесте и преузимање игре у онлине продавницама.

  На тај начин родитељи имају погодности коришћења родитељског надзора.

  Претплатом на одређене сервисе добија се могућност приступа библиотеци видео игара и њиховом неограниченом преузимању онолико пута колико желите. Већина игара долази са проширеним садржајем који је бесплатан и може се преузети након пуштања игре. Овакав начин играња игара смањује могућности родитељског назора па је зато неопходно инсталирати апликације родитељске контроле на уређају који дете користи. О филтерима  родитељског наџора можете више прочитати овде.

  Оно што је најважније је чињеница да родитељи пре пуштања деце у виртуелни свет видео игрица морају да буду упознати са ризицима који тамо вребају њихове малишане.

  Наиме, многе онлине игре дозвољавају деци да комуницирају приликом играња са другим играчима. На тај начин постоји ризик од контаката са старијим и злонамерним људима који могу да искористе наивности и неискуство ваше деце. Такође деца су изложена насиљу путем интернета  вређањем или било којим другим видом непримерене комуникације.

  У многим популарним играма, уосталом као и на друштвеним мрежама, могу се срести људи који се лажно представљају.

  Представљају се као да су вршњаци деце или чак и неко кога они наводно познају. У комуникацији са другим играчима деца морају да буду веома опрезна, јер се никада не зна ко стоји са друге стране екрана.

  Многе популарне онлине игре међу младима их подстичу да купе додатни садржај како би наставили играње или прешли у неки наредни ниво. Kуповина варира од нечег безначајног као што је куповина комада гардеробе за омиљеног јунака до целог пакета за проширење саме игре. Тако да родитеље рачуни

  Такође. постоји могућност да ваше дете добије прилику да  игра игрицу која можда има старосну границу која је изнад година вашег детета.

  Према истраживањима 65% деце узраста од 11 до 16 година пристаје на то да постоји родитељска контрола на њиховим играма, али родитељи врло често не раде због недовољне информатичке писмености и слабе информисаности како филтери функционишу.

  Зато је, истичу педагози и просветни радници, потребно да родитељи стално разговарају са својим малишанима и буду у току које и какве игрице користе.

  Неопходно је да постоје временска ограничења деци за коришћење игрица и то само након што заврше своје примарне обавезе попут домаћих задатака или сређивања својих ствари, играчака или соба.

  Поставите временска ограничења када је дозвољено играње игрица, нпр после урађеног домаћег задатка или само викендом.

  Родитељи морају да прате корак са временом и стално раде на унапређењу своје информатичке писмености и унапређењу својих знања о игрицама.

  Морају се избегавати честе ситуације из праксе да деца више знају о функционисању рачунара и интеренета од својих родитеља.

  Зато морате да користите контроле које омогућавају рачунари за блокирање преузимања нежељених игара или ограничења каква родитељи сматрају да су неопходна.

  Такође, морате на време пре ступања у он-лајн сферу да научите дете да не даје никоме личне податке и да друге играче не додаје на својим налозима на друштвеним мрежама.

  Драгана Костић

  фото: Љ.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com