• Gradovi

  Више радних места, мање кадрова

  У Србији је у току 2018. објављено 42.059 огласа за посао, што је око трећину више него пре годину дана. На њих је конкурисао 213.221 кандидат, показују најновији подаци сајта poslovi.infostud.com. Највећи број огласа расписан је у областима трговине и продаје, ИТ сектору, машинству и електротехници, администрацији и транспорту. Као и претходних година, и у 2018. највише су се тражили продавци, комерцијалисте, возачи, магационери, оператери у корисничкој подршци и административни радници.

  Што се тиче ИТ позиција, најтраженија су била занимања: јава девелопер, јава скрипт девелопер, .НЕТ девелопер, наводе у „Инфостуду”.

  У просеку по огласу било је 59 кандидата, што је мање у односу на 2017. када је тај број износио 74. Послодавци су и током 2018. у готово 60 одсто огласа тражили кандидате са средњом стручном спремом. С друге стране, више од половине кандидата имало је високу стручну спрему. Готово трећина (30 одсто) кандидата има десет и више година радног искуства, док сваки пети кандидат има од једне до три године. Најмањи проценат њих чине они са радним искуством до годину дана и они који искуство уопште немају – по седам одсто. У готово седам процената објављених огласа послодавци су назначили да се на њих могу пријавити и особе са инвалидитетом, а објављено је и више од 10.000 огласа у којима је предуслов за конкурисање за радну позицију било познавање траженог језика.

  Најчешће је то био енглески језик, затим немачки и мађарски. Ван ИТ сфере, највише шанси за запослење у прошлој години имали су фризери, кувари, месари, магационери и возачи.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com