• Gradovi

  Vlada Makedonije počela proces za promenu Ustava

  Vlada Makedonije usvojila je danas popodne na vanrednoj sednici predlog za izmenu Ustava radi promene imena države u „Severna Makedonija“, na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke.

  Na konferenciji za novinare portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski je rekao da će predlog za pristupanje ustavnim promenama sa smernicama odmah biti dostavljen parlamentu i da u Vladi očekuju da će poslanici sutra početi sa razmatranjem i doneti odluku o pristupanju promenama Ustava.

  „Sada svi poslanici, bez obzira kojoj partiji pripadaju, imaju istorijsku dužnost i obavezu pred gradjanima da obezbede put Makedonije ka stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu.

  To je put ka EU i ka NATO, koji vodi preko dogovora Makedonije i Grčke“, istakao je on.

  Prema njegovim rečima, od poslanika se „očekuje odluka u tom pravcu kao izraz poštovanja volje gradjana koji su glasali na referendumu, kao i volje oko 80 odsto gradjana koji se u kontinuitetu izjašnjavaju da odobravaju članstvo u EU i NATO“.

  Na pitanje da li je obezbedjena podrška opzicionih poslanika VMRO DPMNE za potrebnu dvotrećinsku većinu, Bošnjakovski je izbegao da odgovori, rekavši da vlada očekuje da će poslanici slediti glas naroda, koji se, u velikoj većini izjašnjava za članstvo u EU i NATO.

  „Očekujemo da će poslanici slediti glas naroda, ono što su gradjani odlučili 30. septembra, ono što mi danas počinjemo kao proces je strateški interes Makedonije – članstvo u EU I NATO“, rekao je portparol makedonske vlade.

  Bošnjakovski je objasnio da su predvidjena četiri ustavna amandmana, kojima će ispred imena države Makedonija biti dodata geografska odrednica „severna“, biti izmenjena preambula i ojačane garancije za nepovredivost granice i teritorijalni integritet, kao i briga za Makedonce u dijaspori.

  Da bi u Sobranju izglasala ustavne promene, vladajućim strankama, SDSM i DUI, potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je potrebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

  Premijer Zoran Zaev je, u danas objavljenom intervju za grčki „Euronjuz“, rekao da Makedoniji nisu potrebni izbori, i da su toku konsultacije sa poslanicima oko podrške ustavnim izmenama.

  Zaev je ranije najavio vanredne parlamenarne izbore do kraja novembra, ukoliko ne obezbedi dovoljnu podršku poslanika za izmenu Ustava.

  Dogovorom sa Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predvidjeno ja da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmene kojima će garatovati promenu imena u Severna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com