• Gradovi

  Vlada sutra raspisuje javni poziv za upravljanje RTB-om Bor

  BEOGRAD/BOR – Vlada Srbije će sutra raspisati tender za izbor profesionalnog menadžmenta u Rudarsko- topioničarskom basenu u Boru, rekao je Tanjugu generalni direktor Blagoje Spaskovski.

  Vlada će raspisati javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta za savetovanje i upravljanje borskim gigantom.

  U ponudi će, kako prenosi RTS, biti najmanje 10 direktora i plan je da upravljački tim u RTB Bor uđe do leta.

  Takođe, zainteresovani ponude mogu slati do 28. aprila u 16 sati, a prednost imaju ljudi sa iskustvom.

  Profesionalni direktori biće u svim delovima borskog giganta uključujući i rudnike bakra i zlata u Boru i Majdanpeku i topionici.

  Ponuda mora biti detaljna, a zainteresovani moraju platiti i 15.000 evra kao uslov za učešće na javnom pozivu.

  Profesionalni menadžment imaće zadatke da poveća profitabilnost, obezbedi nova tržišta i novu organizaciju rada i plan poslovanja sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije.

  U ponudi mora predložiti strategiju razvoja RTB-a Bor, plan razvoja rudarstva i metalurgije, plan prizvodnje, plan smanjenja troškova poslovanja, strategiju prodaje proizvoda sa projektovanim cenama za ključne proizvode RTB-a, stategiju nabavke, da projektuje nivo zaposlenih, primeni mere UPPR-a u saradnji sa rukovodicima RTB-a i nadležnim ministarstvima.

  Spaskovski je juče izjavio Tanjugu da će raspisivanje tendera biti i poslednja obaveza RTB-a u ovoj godini.

  Spaskovski ističe da je RTB uprkos objektivnih teškoća u radu usled ledene kiše u Majdanpeku i požara u novoj fabrici sumporne kiseline, kao i pada cene bakra na svetskom tržištu, RTB Bor ostvario pozitivne poslovne rezultate u ovoj godini.

  Dodao je i da su prognoze poslovanja RTB-a u narednoj godini povoljne.

  Prema njegovim rečima, operativni troškovi poslovanja su mu za oko osam miliona dolara niži od prihoda i prodaje proizvoda, dakle ostvarena je dobit iz tekućeg poslovanja, bez amortizacije.

  Plan proizvodnje bakra u 2016. je ispunjen, a ukupna produkcija je čak 20 odsto veća nego što je to bilo u 2015. godini.

  Ove godine prerađeno je 326.400 tona koncentrata bakra i proizvedeno ukupno 64.146 tona katodnog bakra, 805 kilograma zlata, 11 i po tona srebra i 300.000 tona sumporne kiseline.

  „Zbog takvih rezultata RTB je u stanju da izmiruje sve obaveze preuzete iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji je prošlog meseca potvrđen u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu.

  Plaćene su sve obaveze za javne prihode (rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka), a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

  Od obaveza preuzetih iz UPPR-a ostalo nam je da u ovoj godini objavimo tender za profesionalni menadžment, i to ćemo uraditi u četvrtak, 29. decembra, ali i nastaviti da ispunjavamo ostale obaveze.

  „Jer, potvrda UPPR-a u beogradskom Apelacionom sudu obavezuje nas da sve što nalaže ovaj pravno-ekonomski dokument i izvršimo jer su RTB-u Bor, u vreme realizacije UPPR-a, dugovi otpušteni, a ne otpisani. Neispunjenje bilo koje obaveze odvelo bi RTB Bor u stečaj, a to ne smemo dozvoliti“, rekao je Spaskovski.

  U prilog toj tvrdnji Spaskovski kaže da su prognoze poslovanja RTB-a Bor u narednoj godini povoljnije, jer su sa prosečnom cenom bakra od 5.500 dolara za tonu rezultati iz tekućeg poslovanja pozitivni, a planirana dobit RTB-a, sa amortizacijom, u 2017. godini 50 miliona dolara.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com