• Novosti online

  VOICE: Obe liste na izborima za Nacionalni savet Bugara naginju SNS

   

   

  Vojvodjanski istraživačko analitički centar (VOICE) objavio je danas da u izbornoj trci za novi Nacionalni savet Bugara u Srbiji učestvuju dve izborne liste, a obe predstavljaju političke struje koje naginju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

  Kako se navodi na tom portalu, to su izborna lista „Da vratimo dostojanstvo narodu Stefan Kostov“, koju predvodi taj privatni preduzetnik iz Bosilegrada, i lista „To smo mi – Prirodni pokret Vladimir Zaharijev“ aktuelnog predsednika Nacionalnog saveta bugarske manjine i dugogodišnjeg predsednika opštine Bosilegrad.

  Iako su to dva politička rivala, prvi je pristalica SNS, koji je na svojoj listi okupio zvanične aktiviste Opštinskog odbora SNS-a i nekoliko nezavisnih kandidata, a drugi je predstavnik manjinske partije koja se, po navodima VOICE, „potrudila da na poslednjim lokalnim izborima u Bosilegradu SNS i Aleksandar Vučić osvoje čak 81 odsto glasova“.

  Portal dodaje da je bila i treća proglašena lista, pod nazivom „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“, koju je predvodio sadašnji predsednik SO Dimitrovgrad Zoran Djurov, a koju je u predizbornoj kampanji podržao predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov (obojica su pripadnici SNS-a).

  Nosilac liste „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“ Zoran Djurov potvrdio je ranije za lokalni portal FAR da povlači svoju listu iz RIK-a, ali nije otkrio razlog zbog čega to čini, niti da li je bilo političkih pritisaka iz Beograda.

  Podrška Dimitrova, koji je ranije zvanično učestvovao u predizbornoj kampanji liste „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“, „preko noći“ je prešla u korist bosilegradskog „Prirodnog pokreta“, koji je završio drugi na listi odmah iza Zaharijeva, dodaje VOICE.

  Vladica Dimitrov nije hteo da komentariše svoj „prelet“.

  Povodom prstojećih izbora oglasio se i Demokratski savez Bugara (DSB). Ta manjinska partija koja ne učestvuje na izborima je u saopštenju navela da se izbori „kao nikada do sada sprovode u atmosferi brutalnog pritiska vladajuće Srpske napredne stranke, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, agencije BIA, srpske pravoslavne crkve i opštinskih vlasti u Bosilegradu i Caribrodu (Dimitrovgradu)“.

  Ta partija je pozvala pripadnike bugarske manjine u Srbiji da bojkotuju izbore i da ne glasaju za liste koje kontroliše SNS.

  VOICE je dodao da je u poseban birački spisak bugarske manjine upisano 18.106 birača, najviše u Dimitrovgradu i Bosilegradu, ali i u Pirotu, Babušnici, Nišu, Surdulici, Vranju, Beogradu, Pančevu, Novom Sadu i drugim gradovima.

  U odnosu na izbore iz 2014. godine registrovano je više od tri hiljada dodatnih birača.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com