• BG

  ВОИСЕ: РТВ тражио од Покрајине 341 милион динара за намештај у новој згради

  РТВ пристао на умањење рачунице, из Покрајине ипак стиже новац за намештај у новој згради

  Откуд сада непознанице о трошковима?

  Неочекивани и за сада, по питању стварног мотива, доста загонетан спор на релацији РТВ-Покрајинска влада (читај: Игор Мировић) у вези са, у првом реду, набавком намештаја за нови дом покрајинског јавног сервиса, решен је – попуштањем: РТВ је пристао на умањење испостављеног рачуна. Покрајина је потом заграбила у буџетску резерву, али је одобрени износ упола мањи од оног који је РТВ, након већ једне обављење ревизије, проценио да је потребан за ентеријерско опремање зграде на Мишелуку.

  Након недавних јавних и прилично оштрих прозивки које је председник Покрајинске владе Мировић упутио руководству РТВ-а – да је износ од 270 милиона динара који су затражили за куповину намештаја „преувеличан и пренадуван“ – Покрајинска влада је 15. јануара донела одлуку о издвајању из буџетске резерве 150 милиона динара за ту намену. Тој одлуци је, како нам је потврђено у Мировићевом кабинету, претходио допис РТВ-а у којем пристају на мањи износ.

  Према сазнањима VOICE-а, представници РТВ-а и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама прошле недеље разговарали су о детаљима уговора о преносу износа на рачун покрајинског јавног сервиса, па би, говоре упућени у ту тему, већ у првој половини фебруара требало очекивати расписивање јавне набавке.

  У зависности од рокова и динамике допремања столова, столица и других комада намештаја, дугоочекивана селидба РТВ-а могла би да почне најраније у мају: први ће се у нове просторије, говоре сазнања VOICE-а, преселити све службе РТВ-а смештене на Булевару Михајла Пупина (маркетинг, финансије, јавне набавке…), да би за њима кренула дирекција јавног сервиса. У редакцијама смештеним у згради Радио Новог Сада већ увелико се говори о томе како је почетак фазне селидбе темпиран за јун, а летњи месеци („када завлада летња ТВ схема“) за редакције Телевизије.

  На новој адреси програм ће се производити и емитовати с делимично нове опреме, вредне око четири милиона евра, чије опремање и инсталирање би требало да буде окончано, сходно у међувремену коригованим уговорним роковима, до почетка марта.

  Комплетно исељење из зграде Радија, у Улици Игњата Павласа, омогућило би почетак радова на њеном преуређењу и оспособљавању за будући „Музеј 20 21“ (двадесет-двадесетједан), који је Скупштина Војводина, као своју установу, планирану да буде смештена у зграду која од прошлог лета припада АП Војводини, основала на седници 20. децембра прошле године.

  Претерани апетити РТВ-а

  Сукоб на релацији РТВ-Покрајинска влада око финансирања даљих потреба новог дома покрајинског јавног сервиса – дакле, око набавке техничке опреме и ентеријерског опремања – постао је јаван и очигледан након што је VOICE крајем новембра објавио да за те намене у 2020. ни из републичког ни из покрајинског буџета неће бити издвојен ни један динар (у Покрајинском буџету за 2020. на крају се нашло 221 милион динара али искључиво за плаћање већ обављених радова на изградњи нове зграде РТВ; почетком 2020. из буџетске резерве за ту намену Покрајинска влада издвојила је још 40,2 милиона.)

  Неколико дана касније постојање сукоба потврдио је и сам председник Покрајинске владе у разговору с новинарима, међу којима је био и извештач VOICE-а, када је навео и због чега је, у том тренутку, РТВ остао без даље буџетске помоћи. Испоставило се да сукоб тиња месецима уназад.

  „Зграда је завршена, за намештај ћемо обезбедити средства кад се коригује цена наниже, а за ТВ технику треба једним делом да се потруди и сама РТВ. Ја нисам Деда Мраз да им тако делим 5, 10, 15, 20 милиона евра, то код мене тешко иде, а поред тога имамо и друге проблеме у Војводини. Пред нама је 2020, надам се усељењу што пре, један део терета треба да поднесе и РТВ, и они имају приходе, није ваљда да су компанија без прихода…“, казао је Мировић 5. децембра прошле године, приликом обиласка радова у Клиници за гинекологију и акушерство у Новом Саду, правећи се да не зна за губитке које покрајински јавни сервис бележи последњих неколико година.

  РТВ је Покрајинској влади, навео је тада председник те владе, прво испоставио рачун на 340 милиона динара за потребе ентеријерског опремања, а РТВ-у је поручено да би то „све могло да се опреми за неких стотињак милиона динара“.

  „Онда су они рекли да пројекат то тако показује и сад смо тренутно ту где смо. Ја морам да водим рачуна о народном новцу, ја сам за то плаћен, и морам да проверавам све рачуне који до мене долазе. Ако управа РТВ-а умањи вредност пројекта за опремање намештајем, онда ћемо им обезбедити новац за намештај“, додао је Мировић који је тада прорекао да се, уз упорност, разумност и педантност, „врло брзо може доћи до суме од 100 или 120 милиона динара“ за куповину намештаја

  Износ од 341 милион динара заиста је била првобитна предрачунска вредност трошкова набавке намештаја, потврдио је убрзо након Мировићевог иступа генерални директор РТВ Миодраг Копривица за VOICE.

  „Пројекат је прослеђен Одбору за изградњу нове зграде РТВ и на иницијативу председника Одбора (Игора Мировића, прим.а), пројектант је извршио ревизију пројекта и предрачунска вредност је смањена на износ од 271 милион динара, у којем је садржана и вредност апсорбера за звук од 31 милион. Пројекат ентеријерског опремања поред готовог намештаја садржи и намештај који се ради по мери за техничко-технолошке потребе, као и пројекат акустичне апсорпције свих радијских и ТВ студија, а тек након уградње те опреме у објекат биће могућ технички пријем и исходовање употребне дозволе“, навео је директор Копривица у писаном одговору VOICE-у, у којем је био изричит да за изградњу и опремање нове зграде РТВ-а „ЈМУ РТВ ни тада није имала а ни сада нема сопствене изворе средстава“.

  Копривица, након чак два одговора који је у кратком времену упутио VOICE-у, за трећи – у којем би, поред осталог, објаснио због чега је РТВ напослетку попустио и пристао на дупло нижи износ (150 милиона динара), како је Мировић и прорекао – авај, ипак није био расположен.

  Међутим, није само намештај био споран на листи жеља РТВ-а. Од Мировића се могло чути и да је великом нелагодом примио информацију о томе да је план покрајинског јавног сервиса да у новој згради инсталира техничко-технолошку опрему вредну 12 милиона евра без ПДВ-а.

  У допису руководству РТВ-а, у који је VOICE имао увид, Мировић пише да „средства у износу од 1.346.695,900,00 динара, планирана за потребе техничко технолошког опремања зграде, није могуће обезбедити у буџету АП Војводине за 2019. годину, нити ће бити услова да се обезбеде у буџету за 2020“.

  Идућег месеца РТВ из буџета АПВ добија тек 570,8 милиона динара за набавку нове технике (износ је касније смањен за милион динара). Приликом заједничке посете градилишту на Мишелуку, септембра прошле године, Копривица је ту траншу, у складу с апетитима РТВ-а, назвао „првом фазом“ у техничко-технолошком опремању; Мировић пак тај израз није користио.

  Скок на почетак децембра и на Мировићево обраћање новинарима у Бетанији. На питање о процењеној вредности нове техничке опреме коју планира РТВ, председник Покрајинске владе узвраћа са „РТВ може да испланира опрему и за 130 милиона евра, што не значи да је ова држава способна и да је буџет спреман то финансира.“

  Откуд сада непознанице о трошковима?

  „Посебну пажњу посветићемо изградњи нове зграде Радио-телевизије Војводине, јер је то највећи и најважнији друштвени објекат који није обновљен након бомбардовања наше земље 1999. године, рекао је 20.6.2016. у свом експозеу као мандатар Покрајинске владе Игор Мировић, који је месец дана касније дошао на чело Одбора за изградњу нове зграде РТВ.

  Све је пролазило кроз тај Одбор, од пројеката до рачуница, и ту тешко да је могло бити тајни и непознаница, али ни дилеме око тога ко би то једини могао да плати. Уосталом, о проценама разних трошкова, па и о набавци нове технике, говорили су како челници РТВ-а тако и политичари. Ако јавности и нису били познати сви појединачни трошкови, укупни зато јесу.

  Ево, приликом обиласка радова на Мишелуку 23. марта прошле године председник Србије Александар Вучић, који је 22. новембра 2017. поставио камен-темељац за нову зграду, изјавио је да ће Република, Покрајина и Град Нови Сад у зграду РТВ-а уложити 48,4 милиона евра – за изградњу и опремање.

  Та три нивоа власти, и то је званично потврђено, обезбедила су комбиновано 3,2 милијарде динара (око 27 милиона евра) из буџета за саму изградњу. Разлика до Вучићеве процене од 48,4 милиона односила се и на техничко-технолошко и ентеријерско опремање, као и – биће – друге трошкове.

  Што се тиче техничко-технолошког опремање, процењену вредност од 12.124.500 евра израчунала је Комисија за координисање активности на техничко-технолошком опремању нове зграде РТВ-а, чији је координатор био Синиша Исаков, некадашњи генерални директор РТВ-а. У извештају Комисије упућене 8. јуна 2018. Управном одбору РТВ-а, у који је VOICE имао увид, наглашава се да су у питању трошкови „без царине, пореза у банкарских гаранција“.

  VOICE је званично од РТВ-а добио информацију да је, према Пројекту Техничко-технолошког опремања нове зграде који је РТВ обезбедила путем јавне набавке прошле године, процењена вредност нове опреме 1.920.800.000 динара (око 16 милиона евра).

  На констатацију новинара да се о процењеним износима за намештај и технику од почетка говори и да у РТВ-у тврде да на те износе није додат ни динар у односу на раније договоре, Мировић је потврдио да је с тим износима био упознат од почетка. Али…

  „Али ја то нисам прихватио“, узвратио је Мировић почетком децембра. „То је неприхватљива сума са становишта буџета АПВ, превисока за оно што имамо, у каси имамо мање него што они желе да им дамо. И друго, за намештај су надували цене, нећу да дам тај новац за намештај, не може нико да ме натера.“

  „Не знам, питајте председника кад дође следећи пут“, био је веома занимљив одговор који је Мировић дао на питање о томе шта обухвата износ од 48,4 милиона за укупне трошкове нове зграде РТВ коју је изнео председник Александар Вучић.

  Да су трошкови набавке намештаја превисоки, председник Покрајинске владе скреће пажњу РТВ-у свом допису из јуна прошле године. „Трошкови ентеријерског опремања зграде РТВ, наведени у Вашој информацији, неприхватљиво су високи“, пише Мировић и предлаже да се јавна набавка спроведе у две фазе, с тим да би за прву фазу Покрајинска влада могла да обезбеди 50 одсто потребних средстава, највише у износу од 40 милиона динара.

  Ако ставимо по страни свачију изгледну шокираност над бригом било ког домаћег политичара за трошење буџетског новца, чак и ако је у питању реализација маркираног политичког пројекта, ово „цењкање“ на релацији РТВ-Покрајинске владе вишеструко је интригантно и за сада на нека важна питања одговора, нажалост, нема.

  Рецимо на то да ли је заиста од почетка био споран евенутално сам износ (и, наравно, због чега?) или заправо детаљи пројекта о набавци намештаја, који је, поред осталог, како VOICE сазнаје од извора у РТВ-а, предвиђао куповину фотеље од тричавих 50 хиљада динара по комаду?

  А где су рачунари?

  Покрајинска влада, како видимо, није била вољна да РТВ-у обезбеди новац за потпуно нову опрему, али је за новац који је дала за део технике (око четири милиона евра) узела себи за право да сугерише како да он буде потрошен.

  Мировић каже да је од РТВ-а затражено да се у оквиру суме коју је Покрајинска влада издвојила за куповину технике уз, дакле, ТВ и радијску купи и одређена информатичка техника „која је јако битна за одржавање система“. „Међутим“, пожали се председник Покрајинске владе новинарима почетком децембра, „они су набавили само ТВ технику, и поред мог писаног упозорења да набаве и информатичку технику која би била у функцији целине“.

  Извор из РТВ-а рекао је VOICE-у да је такав захтев заиста стигао у РТВ, и да је он подразумевао да се за износ који је Покрајина издвојила купи не само део нове технике већ и известан број рачунара.

  Овај извор рекао је и да је износ од Покрајине био толико „кнап“ да је из јавне набавке за техничко-технолошко опремање морала бити избачена куповина столица и других комада намештаја које би користили запослени у Техници РТВ.

  „И овако је обим набавке морао бити смањен и сведен на опремање два студија, стварно не знам како бисмо за износ који смо добили могли да убацимо још нешто, а и не знам због чега је неком било толико важно да се набављају и рачунари. Осим ако можда није постојао неки виши интерес“, каже саговорник VOICE-а.

  Иначе, од краја прошле године у нову зграду РТВ-а пристиже тазе купљена техничка опрема и план је да та читав поступак буде окончан до краја фебруара. Тада и истиче уговорни рок од 60 дана фирми Естуар из Београда да заврши тај посао. Првобитни уговорни рок истицао је 4. децембра али је због неусловности које су владале у објекту на Мишелуку (велика количина прашине) почетак важења уговорног рока померен на 24. децембар 2019.

  Извори VOICE-а у РТВ-у тврде да су у време расписивања те јавне набавке од извођача комплетних радова на изградњи, фирме СМБ градња, имали уверавања да ће зграда бити очишћења од прашине и спремна за пријем прилично осетљиве опреме. Првобитни рок од 60 дана, додаје наш извор, у старту је звучао нереално кратко и отуда није искључено да је то био кључни разлог зашто се на овако примамљив тендер нису пријавили и неки еминентнији произвођачи и дистрибутери ТВ технике, већ фактички само једна мање позната домаћа фирма с групом, опет, познатих подизвођача.

  Аутор: Денис Колунџија ИзворVOICE

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com