• Istočna Srbija

  Vratiti vlaški jezik u školske klupe u borskim opštinama

   

  Slide

  Učiteljica OŠ „Dušan Radović“ Vesna Žikić o interesovanju dece za učenje vlaškog jezika

   

   

  Slide

  Vratiti vlaški jezik u školske klupe u borskim opštinama

   

   

  Osnovci i njihovi učitelji u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Dušan Radović“ u selu Luki kod Bora veruju da će resorno ministarstvo i Nacionalni savet Vlaha u školski program ponovo vratiti izborni predmet pod nazivom Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture.

  BOR – Osnovci i njihovi učitelji u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Dušan Radović“ u selu Luki kod Bora veruju da će resorno ministarstvo i Nacionalni savet Vlaha u školski program ponovo vratiti izborni predmet pod nazivom Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture.

  „Pre dve godine u školi smo imali Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture, a deca su bila vrlo zainteresovana za taj predmet“, izjavila je za Tanjug učiteljica OŠ „Dušan Radović“ Vesna Žikić.

  Prema njenim rečima, časovi vlaškog govora bili su veoma zanimljivi i interesantni za učenike škole u Luki.

  „Deca su jedva čekala da prisustvuju tim časovima, jer su tu mogla da nauče pesmice i uspavanke na vlaškom. Naučili su da broje, a takođe smo i glumili razne tekstove na vlaškom jeziku“, ispričala je Tanjugu Vesna Žikić.

  Ona je podsetila da Vlaški govor sa elementima nacionalne kuture nije bio izučavan u minule dve godine i da očekuje da će se on ponovo vratiti u školski program.

  „Za izučavanje ovog predmeta izjasnilo se više od 20 đaka, koji jedva čekaju da ponovo počnemo sa tim predmetom“, istakla je Vesna Žikić.

  Istureno odeljenje OŠ „Dušan Radović“ u Luki kod Bora ove školske godine pohađa 28 učenika od pripremnog do četvrtog razreda.

  U opštini Bor ima 12 sela, od kojih 11 sa većinskim vlaškim življem. Selo Luka ima 585 stanovnika.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com